Pojačano dežustvo policije, kontrole, bez telefona na časovima: Najavljene mjere za bolju bezbjednost đaka

GS
Foto: Velibor Tripić/Arhiva

BANjALUKA - Policija će pojačano dežurati ispred škola u Srpskoj, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon vanredne sjednice Vlade održane povodom jučerašnje tragedije u osnovnoj školi u Beogradu.

Istakao je da su zaduženi ministarstva prosvjete i kulture i unutrašnjih poslova da pripreme informaciju o stanju maloljetničke delinkvencije u Srpskoj.

-Nažalost, u posljednjim godinama imamo pogoršanje stanja kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji. Policija će pojačano dežurati ispred škola u Srpskoj - rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade Srpske.

Naglasio da mu je žao i kao čovjeku i kao roditelju zbog strašne tragedije, koja se desila u Beogradu.

Istakao je da će se preduzeti sve mjere, napraviće se analize, procjene.

- Od sutra ćemo održati niz sastanaka, da direktori svih škola u Srpskoj dostave pisanu izjavu o stanju bezbjednosti u njihovim školama. Nastojaćemo da obezbijedimo škole video nadzorima, da na neki način stavimo pod kontrolu ko može da priđe školi. Isto tako dopis svim lovačkim udruženjima, da se povede računa ko sve ima naoružanje - rekao je Višković.

Naveo je da će se i prema streljačkim klubovima skrenuti pažnja da u streljane ne mogu ulaziti maloljetna lica, izuzev onih koji se profesionalno bave tim sportom.

Zbog tragedije koja se desila juče u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Republici Srpskoj sutra će biti Dan žalosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će policija pojačati obezbjeđenje u školama i da će svi objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbjednost.

Dodik smatra da su olako prihvaćene neoliberalne vrijednosti i da je uslovaljavanjem evropskih i ostalih institucija obrazovni sistem doveden u sitaciju da ne odražava potrebe društva.

-Još jednom u ime Srpske i u svoje ime izražavam veliku tugu i nevjericu zbog tragedije u Osnovnoj školi u Beogradu. Zato je bilo potrebno analizirati stanje u Srpskoj, a biće zabranjeno unošenje mobilnih telefona u škole tokom trajanja nastave - rekao je novinarima Dodik nakon vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

On je istakao da vaspitati dijete nije samo stvar škole i potrebno je tražiti jedinstvo škole, roditelja i institucija, te da treba dati primat obrazovnim radnicima.

Osam učenika i radnik obezbjeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Šest đaka i nastavnica se sa prostrijelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloljetni napadač Kosta K. i njegovi roditelji su privedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana