Višković: Budućnost naroda u BiH jeste u poštovanju Ustava i Dejtona (ispravljeno)

Srna
Višković: Budućnost naroda u BiH jeste u poštovanju Ustava i Dejtona (ispravljeno)

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je budućnost naroda u BiH u poštovanju Ustava i Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da je u BiH došlo krajnje vrijeme da se sjedne i dogovara o budućnosti naroda na ovim prostorima.

“Mi smo danas u jednom nonsensu, u kojem zaista nisam očekivao da ćemo se naći, da su Republika Srpska ili Srbi najveći zagovornici Dejtona i dejtonske BiH, a to znači ustavne BiH”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je napomenuo da se jedino u Srpskoj 21. novembra kao republički praznik obilježava dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, čije je najveće dostignuće okončanje ratnih sukoba na ovim prostorima, dok u Federaciji BiH to nije slučaj.

“Sve ono što je rađeno ovih 26 godina oni smatraju da nije dobro i da bi trebalo nešto drugog da kreiraju”, istakao je Višković.

Govoreći o vraćaju nadležnosti Republici Srpskoj, Višković je naveo da Vlada i skupštinska većina vršiti Ustavom zagarantovane obaveze.

On je pozvao i opoziciju u Republici Srpskoj da učestvuje u očuvanju Srpske.

“Očuvanje Republike Srpske nije samo obaveza vlasti, nego opozicije. Iz tog razloga ih pozivam da učestvujemo skupa u ovim dešavanjima i ako imaju bilo kakvu primjedbu na bilo koji dokument, spremni smo da razgovaramo, da se dogovorimo i da uvažimo njihove prijedloge i sugestije”, rekao je Višković i dodao da to od opozicije očekuju građani Srpske.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine.

NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana