Virus oslabio, navala na Sloveniju pojačana

Dragana Orlović
Virus oslabio, navala na Sloveniju pojačana

BANjALUKA - Da je pandemija tek privremeno zaustavila odliv radne snage iz BiH, potvrđuju najnoviji podaci koji pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine samo u Sloveniju otišlo više od 7.000 radnika, što je gotovo isti broj kao za cijelu 2020.

Ove evidencije otkrili su nam u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, gdje navode da je njihovim posredstvom do 31. maja ove godine u Sloveniji  radne dozvole dobilo 7.046 ljudi iz BiH, a u cijeloj prošloj godini njih 7.887.

- Jasno je da se u ovoj godini povećao broj izdatih radnih dozvola u Sloveniji, tačnije, za samo pet mjeseci gotovo je jednak kao za cijelu prošlu godinu - ističu u agenciji.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH podsjećaju da oni posreduju u zapošljavanju u onim državama sa kojima imaju potpisan pravni okvir o posredovanju i iz kojih dobijaju oglase.  Trenutno to su samo Slovenija za sva zanimanja i Njemačka, gdje posreduju, kako kažu, za osobe sa završenom srednjom medicinskom školom. Kada je riječ o Njemačkoj, do 2. jula za program posredovanja izdato je 225 radnih dozvola.

Međutim, situacija je dosta alarmantnija nego što to pokazuje zvanična statistika, jer je veliki broj onih koji samostalno pronalaze posao i odlaze da rade u Sloveniju i Njemačku, ali i druge zemlje. Stručnjaci ističu da je odavno upaljen alarm zbog odlaska domaće radne snage, ali da se gotovo ništa ne čini kako bi se taj problem riješio.

- Zvanični podaci o migracijama pokazuju tek mali segment u ovoj oblasti, tačnije, situacija je mnogo ozbiljnija, jer je odliv radne snage ponovo u ekspanziji kako korona jenjava - rekao je “Glasu Srpske” direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Vukajlović navodi da je stvarna cifra o broju stanovnika koji zbog zaposlenja napuštaju BiH daleko veća, što predstavlja ozbiljan problem za privredu.

- Nedostatak radne snage u cijeloj BiH je sve izraženiji, a ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da smo zbog toga sve manje konkurentni za neke ozbiljnije poslove i investicije - naglasio je Vukajlović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da se već godinama ne čini dovoljno kako bi se zaustavio odlazak radnika iz BiH.

- Bez povećavanja plata ne možemo zadržati radnike. Naša politička klima je već dugo vremena nestabilna, zbog čega nema novih investicija, a radnici gledajući lične interese odlaze u potrazi za plaćenijim poslovima - ističe Pavlović.

Radne dozvole

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u Sloveniji je tokom prošle izdato 7.887 radnih dozvola, što je smanjenje za 46 odsto u odnosu na 2019. Na to smanjenje najviše je uticala korona, jer je evidentirana manja ekonomska aktivnost, kao i potražnja za stranim radnicima.

- Za Njemačku su lani izdate 533 radne dozvole, što je za oko 20 odsto manje nego godinu ranije, a osnovni razlog je što Ambasada Njemačke u BiH nije radila gotovo tri mjeseca zbog pandemije  -  naveli su u agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana