Velika očekivanja od posjete Gujona

Vedrana Kulaga Simić
Velika očekivanja od posjete Gujona

BANjALUKA - Poznati francusko-srpski humanitarac Arno Gujon, koji je na čelu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, dolazi iduće sedmice u Livanjski i Unsko-sanski kanton kako bi se lično, po sopstvenoj želji, upoznao sa problemima povratnika i dogovorio dalje korake radi boljeg života na tim prostorima.

O Gujonovoj posjeti krajiškim opštinama se spekuliše još od polovine marta, kada je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Udruženja Srba. On je tada na društvenim mrežama naveo da je riječ o veoma važnom susretu, te obećao da će uskoro obići Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč i druga mjesta u tom kraju kako bi mogao da sagleda glavne probleme i potencijalna rješenja.

Na tom sastanku je bio i koordinator SP-a za Livanjski i Unsko-sanski kanton Gojko Kličković, koji je potvrdio za “Glas” da su se obistinila ranija očekivanja da Gujon stiže među Srbe u FBiH. Posjeta bi trebalo da traje od utorka do četvrtka.  

- Plan je da Gujonu iznesemo potpunu koncepciju i strategiju održivog povratka i opstanka na tom području. Svaki povratnik treba da osjeti da neko stoji iza njega - rekao je u petak Kličković.

Gujon bi u utorak trebalo da dođe u Bosansko Grahovo. Prvi čovjek opštine Uroš Đuran kaže za “Glas” da imaju skromna očekivanja.

- Nama je veoma važno da dolazi, da se čuje za nas, da dolazi neko iz Srbije i da ga zanimaju naši problemi. Nadam se da ćemo uspjeti sa njim i njegovim timom dogovoriti neke stvari i projekte. Imamo nešto već pripremljeno, ali detalje ćemo imati toga dana - rekao je Đuran, ne želeći da otkriva više.

Predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović istakao je za “Glas Srpske” da je plan da Gujon obiđe i kapelu na Petrovačkoj cesti.

- Velika su očekivanja, s obzirom na to da prvi put dolazi direktor te uprave. Vjerujem da ćemo potvrditi dobru saradnju sa maticom Srbijom i da ćemo u narednom periodu to samo jačati i raditi na projektima - kazao je Davidović.

Arno Gujon je 2005. godine prvi put došao u Srbiju sa bratom vozeći kombi humanitarne pomoći za Srbe na Kosovu i Metohiji, a državljanin Srbije je od 2015, zbog zasluga tokom desetogodišnjeg humanitarnog rada. Aktivan je u više kulturnih udruženja i redovno drži predavanja i tribine po Srbiji i inostranstvu, a lani od novembra je u Upravi za saradnju.

Na čelu je i organizacije “Solidarnost za Kosovo”, osnovao je udruženje Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji i autor je knjige “Svi moji putevi vode u Srbiju” na srpskom jeziku.

“On mnogo zna”

Na sastancima sa Arnoom Gujonom u Beogradu bio je i predsjednik Udruženja Srba iz opština Bosanske Krajine u FBiH sa sjedištem u Beogradu Dragan Divjak.  

- Želja nam je bila da mu saopštimo naše probleme, ciljeve i ideje. On zna mnogo stvari o srpskoj zajednici, pa je podržao i određene prijedloge koji se tiču rada udruženja Krajišnika u Beogradu - istakao je ranije Divjak za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana