Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK BiH, o danu održavanja lokalnih izbora: I 15. novembar pod upitnikom

Vedrana Kulaga Simić
Vanja Bjelica Prutina, predsjednica CIK BiH, o danu održavanja lokalnih izbora: I 15. novembar pod upitnikom

Nadležne institucije u BiH moraju što prije da završe procedure u vezi sa usvajanjem budžeta institucija za ovu godinu, koja je i izborna. Svaki dan je bitan da bismo uspjeli da sve posložimo, jer rokovi teku, a svi moraju da budu svjesni da je, ako dođe do bilo kakvog zastoja, pod znakom pitanja i 15. novembar kao izborni dan.

Istakla je to za “Glas Srpske” predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vanja Bjelica Prutina nakon što je u četvrtak Savjet ministara BiH usvojio Nacrt budžeta institucija na nivou BiH za 2020. godinu, u kojem je ukalkulisano i 4,2 miliona maraka neophodnih za sprovođenje lokalnih izbora, a taj akt treba da prođe još i Predsjedništvo te Parlament BiH.

- Pozdravljamo usvajanje Nacrta budžeta u Savjetu ministara, jer je to jedan od koraka na tom putu i koristimo svaku priliku da apelujemo na nadležne da u što skorijem roku usvoje taj dokument i obezbijede sredstva za sprovođenje izbora. Očekujemo hitnost u daljem postupku - istakla je Bjelica Prutina.

GLAS: Koliko vremena još imate za čekanje da ništa ne bi došlo u pitanje?

BJELICA PRUTINA: Svaki dan je važan. Već početkom jula vršimo unos i obradu potpisa podrške, odnosno treba unijeti oko 300.000 tih potpisa. To je veoma zahtjevan posao i zahtijeva angažman dodatnog osoblja i računarsku opremu, tako da nam je potrebna tehnička i personalna podrška da bismo taj posao mogli uraditi, posebno jer za to imamo rok od 4. do 9. jula. To je jedna u nizu aktivnosti koje moramo realizovati za ovogodišnje izbore. Za sada aktivnosti na kojima radimo uspijevamo premostiti sa brojem ljudi koji imamo. Savjet ministara BiH je tek 21. maja stavio van snage svoju odluku o postupanju institucija u uslovima pojave “kovida 19” i tek tada su stečeni uslovi da svi zaposleni dođu u sjedište CIK-a. Do tada smo, kao i svi ostali, radili na daljini. To nije isto kao kada ste na radnom mjestu, a moram da kažem i da je CIK za svake ranije izbore u aprilu imao od 20 do 40 novoangažovanih, odnosno i prije raspisivanje izbora. Mi ne da nismo imali dodatne zaposlene, već ni stalno zaposlene u centrali.

GLAS: Izbori, dakle, ostaju 15. novembra, za kada su i prolongirani, i čekate da budžet prođe sve procedure?

BJELICA PRUTINA: Budžet institucija BiH treba da što prije usvojiti da i taj datum ne bi bio pod znakom pitanja.

GLAS: Postoji i ta mogućnost?

BJELICA PRUTINA: S obzirom na to da budžet još nije usvojen, a da je već kraj šestog mjeseca, s obzirom i na to da nije poštovan rok iz Izbornog zakona prema kojem su sredstava za sprovođenje izbora morala biti obezbijeđena u roku od 15 dana od dana raspisivanja, a rok je istekao 22. maja, to je dovelo do toga da izbori ne mogu biti početkom oktobra već 15. novembra. Ako sada hitno ne budu obezbijeđena sredstva za sprovođenje izbora, pod znakom pitanja je i 15. novembar.

Situacije je krajnje ozbiljna i nadam se da će nadležne institucije da to shvatiti i da će reagovati. Mi moramo raditi svoj posao i radimo ga, ali želimo i da drugi sarađuju sa nama.

Prijave

GLAS: Da li političke stranke i nezavisni kandidati prijavljuju učešće na idućim izborima, imajući u vidu da rokovi već teku?

BJELICA PRUTINA: Obrasce za podnošenje prijave za učešće na izborima je, prema posljednjem presjeku, preuzelo 120 političkih partija i 223 nezavisna kandidata. To nije konačan broj jer subjekti koji nemaju obavezu prikupljanja potpisa podrške obrasce mogu preuzeti sa zvanične internet stranice CIK-a BiH. Do 17. juna prijave za učešće su podnijela 34 politička subjekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana