Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Srna
Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

MOSTAR - Jutros rano izvršen je vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru, javlja dopisnik Srne.

Nepoznati počinioci provalili su vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavili oltar, razbacali predmete u crkvi, te opljačkali crkvu. Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva „Dobrotvor“.

Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.

Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar nisu željeli davati izjave ovim povodom, te su samo podsjetili da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da hitno pronađe počinioce.

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim vjerskim objektima na području HNK.

-Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Vjerujemo da nije riječ o izlivima vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici - naveli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvjetljivanjem ovih djela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je riječ o nacionalnom ili vjerskom motivu istih.

Prije mjesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke i ustaški simboli.

Prostor oko Stare crkve nije osvijetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge vjerske objekte u Mostaru osvjetljava Grad Mostar.

 - Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru nije samo napad na bogomolju, već je riječ o kršenju osnovnog ljudskog prava – prava na iskazivanje vjeroispovijesti 3.000 Srba koji žive u ovom gradu - izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Dodao je da tih 3.000 Srba koji žive u Mostaru sada nemaju hrabrost da idu u crkvu i posjećuju groblja koja se stalno skrnave i oštećuju.

- Oni u strahu sada razmišljaju kada će otići u svoju crkvu i kada će moći da upražnjavaju osnovno, Ustavom zagarantovano pravo iz Dejtonskog sporazuma – iskazivanje vjeroispovijesti - istakao je Radanović.

On je ponovio da je pravoslavlje ugroženo u FBiH, jer ne postoji kanton u kom nisu oštećena pravoslavna groblja, polupani prozori bogomolja, koje su išarane sprejevima, opljačkane.

Radanović ističe da ishod obično bude da se uviđajem utvrdi da je počinilac „neki maloljetnik ili lice koje je imalo potrebu da ukrade novac“.

Prema njegovim riječima, ovdje je u pitanju generalan odnos vlasti FBiH prema pravoslavlju, koji se prenosi i na maloljetna lica, ali i na ponoljetna, pa svaki musliman ili rimokatolik pomisli da je potpuno prirodno da se može oštetiti pravoslavni objekat, a da se ne odgovara za takvo djelo.

Radanović je naveo da je Crkva rođenja Presvete Bogorodice smještena na lijevoj obali, gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, te dodao da je prije mjesec dana bio napad na pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, na zapadnoj obali, gdje u većini žive Hrvati.

On je podsjetio da je Staru crkvu u Mostaru, zajedno sa pravoslavnim grobljem na Bjelušinama, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana