Vakcine moguće spaliti samo u Beču

Darko Momić
Vakcine moguće spaliti samo u Beču

BANjALUKA - Više od 330.000 vakcina za borbu protiv virusa korona koje su donirane Republici Srpskoj, a kojima je istekao rok, čeka na uništavanje, a najbliža spalionica u kojoj se to može uraditi u skladu sa zakonom i strogim pravilima nalazi se u - Beču.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kratko je potvrđeno za naš list da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

- U toku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada - potvrđeno je iz Instituta, iz kojeg je precizirano da je zaključno sa 31. oktobrom istekao rok za 322.415 doza vakcina “astra-zeneka” i 8.172 doze vakcine “sinovak”, koje su donirane Srpskoj.

Republički koordinator za upravljanje medicinskim otpadom u RS Željko Aleksić potvrdio je za “Glas Srpske” da u BiH postoji nekoliko preduzeća za prikupljanje medicinskog otpada, ali da nijedno od njih nema postrojenje za uništavanje farmaceutskog otpada, u koji spadaju i vakcine. On precizira da je upravljanje medicinskim otpadom regulisano Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom.

- Sve zdravstvene ustanove, bilo privatne, bilo javne, imaju obavezu da sa ovlašćenim preduzećima sklope ugovor o tretiranju svih kategorija medicinskog otpada. Međutim, nijedno od tih ovlašćenih preduzeća ne ispunjava stroge uslove za uništavanje farmaceutskog otpada, u koji spadaju i vakcine za borbu protiv korone. Ali takvog postrojenja nema ni u jednoj zemlji u regiji, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, ni u Crnoj Gori, čak ni u Sloveniji i najbliže je u Beču - kaže Aleksić.

Prema njegovim riječima, to znači da ovlašćena preduzeća kod nas prikupljaju i skladište taj otpad do godinu dana, a nakon toga obično traže dozvolu da im se ponovo produži rok za skladištenje.

- Resorno ministarstvo obično izlazi u susret i dozvoljava da taj otpad ostaje u skladištima i po nekoliko godina, ali on se na kraju izveze na uništavanje u Beč ili negdje drugo. Uglavnom, sve je precizno regulisano i građani nemaju razloga za brigu - objašnjava Aleksić.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS precizirali su da četiri pravna lica imaju dozvolu za upravljanje medicinskim otpadom.

- To su Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju i “Sveti vračevi” u Bijeljini, zatim “Eko grup” iz Banjaluke i “Kemokop” iz Modriče - navedeno je u odgovorima ovog ministarstva.

Iz ovog ministarstva su precizirali da “trenutno nijedno pravno lice nema dozvolu za izvoz medicinskog otpada”, što znači da nijedno od preduzeća koja imaju dozvolu za prikupljanje i skladištenje medicinskog otpada trenutno nije od ovog ministarstva zatražilo dozvolu za izvoz, odnosno za odvoženje medicinskog otpada na uništavanje.

Obaveza

Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS Jelena Vujić kaže da je javno zdravstveni značaj zbrinjavanja medicinskog otpada izuzetan, ističući da je obaveza zdravstvenih ustanova da na adekvatan i odgovoran način zbrinjavaju ovu vrstu otpada.

- Zdravstvene ustanove mogu i same tretirati infektivni medicinski otpad ako posjeduju odgovarajuću opremu i odgovarajuću dozvolu nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS - kaže Vujić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana