UŽIVO Vojna operacija u Ukrajini, dan 16: Mediji: Moskva će Minsku isporučiti najsavremeniju vojnu opremu

GS/Agencije
UŽIVO Vojna operacija u Ukrajini, dan 16: Mediji: Moskva će Minsku isporučiti najsavremeniju vojnu opremu

MOKSVA, KIJEV - Rusija najavljuje svakodnevno zatišje i otvaranje humanitarnih koridora iz Ukrajine od 10 časova svakog dana.

Generalštab Ruske Federacije otvara humanitarne koridore iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Mariupolja uz prethodno dostavljene spiskove vozila i lica koji će ih koristiti. 

23.01 - Rusima koji primaju novac transferom iz stranih banaka gotovinski će biti isplaćivan samo u rubljama, saopštila je Ruska centralna banka.

Banka je saopštila da će nova privremena mjera stupiti na snagu u subotu. Prethodno je u utorak saopšteno da do 9. septembra banke ne mogu da prodaju građanima stranu valutu.

22.49 - Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o njegovom trilateralnom sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, saopštio je Stejt department.

Blinken i Kuleba su izrazili zabrinutost da Rusija širi dezinformacije kako bi obmanula svijet, ukljućujuči i Ujedinjene nacije, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

22.47 - Bajden: Šaljemo 12.000 vojnika na rusku granicu

Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je slanje 12.000 vojnika na ruske granice.

“Zaštitićemo svaki pedalj teritorije NATO-a... Zato sam poslao 12 hiljada vojnika na granice sa Rusijom - u Letoniju, Estoniju, Rumuniju i tako dalje”, citira ga RIA Novosti.

22.18 - Slanje ofanzivnih vozila, aviona i tenkova sa američkim vojnicima u Ukrajinu bio bi početak trećeg svjetskog rata, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden.

On se tokom obraćanja poslanicima Demokratske stranke u Kongresu SAD u Filadelfiji dotakao pitanja slanja oružja u Ukrajinu, na šta su pozvali članovi njegove partije, prenio je TASS.

Bajden je napomenuo da SAD pokazuju svoju snagu i da se nikada neće pokolebati.

22.02 - Lideri Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko dogovorili su se danas da će Moskva svom susjedu u bliskoj budućnosti isporučiti najsavremeniju vojnu opremu, javila je bjeloruska novinska agencija Belta.

Belta je, takođe, izvestila da su se dvojica predsjednika na sastanku u Kremlju dogovorila o zajedničkim koracima vezanim za međusobnu podršku u suočavanju sa sankcijama Zapada, uključujući i cenu energenata, preneo je Rojters.

Beloruska novinska agencija nije navela druge detalje.

21.42 - Evropska unija je predložila uvođenje novih personalnih sankcija protiv fizičkih i pravnih lica Rusije odgovornih za “informacioni rat”, saopštio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Prema dokumentu, nova ograničenja će uticati na ruske biznismene koji obezbjeđuju velike izvore prihoda za Rusiju i posluju u crnoj metalurgiji, vojno-industrijskom kompleksu, tehnološkom i finansijskom sektoru.

Sankcije mogu uticati i na srodnike osoba koje podliježu sankcijama.

20.31 - Kijev:Ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Melitopolja

Grupa ruskih vojnika kidnapovala je gradonačelnika Melitopolja Ivana Fedorova, saopštio je zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko na Telegramu.

Prethodno je savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao da je kidnapovan gradonačelnik Melitopolja.

On tvrdi da je deset osoba ušlo u prostorije kriznog centra, da su stavili kesu na glavu gradonačelniku i odveli ga u nepoznatom pravcu, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

21.20 - Prema internim mejlovima zaposlenih u Meti u koje je Rojters imao uvid, korisnicima Fejsbuka i Instagrama "u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu".

Meta će takođe privremeno dozvoliti neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, navodi Rojters.

Šef globalnih poslova "Mete" u čijem je vlasništvu Fejsbuk Nik Kleg precizirao je da će se promjene u pravilima za govor u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu primjenjivati samo u Ukrajini.

Kleg je rekao da su te politike "usredsređene na zaštitu prava ljudi na govor kao izraz samoodbrane u reakciji na napad na njihovu zemlju".

Dodaje da Meta nema spora sa ruskim narodom i da su promjene privremene.

Istovremeno, Roskomnadzor, ruski državna regulatorna agencija za komunikacije, navela je da će uvesti ograničenja za pristup Instagramu od 14. marta.

19.40 - Ujedinjene nacije su saopštile da ne znaju za bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini dok su Vašington i njegovi saveznici izrazili zabrinutost jer, kako su naveli, Rusija širi "nedokazanu tvrdnju u cilju lansiranja bioloških ili hemijskih napada".

Izumi Nakamicu, visoka predstavnica UN za pitanja razoružanja, rekla je da Ujedinjene nacije "ne znaju" za program biološkog oružja u Ukrajini, koja je ratifikovala međunarodnu zabranu takvog oružja, kao i Rusija.

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, ponovio je tvrdnju, ali kako navodi Rojters, bez pružanja dokaza da Ukrajina vodi laboratorije za biološko oružje uz podršku Ministarstva odbrane SAD.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild je istakla da je Vašington "duboko zabrinut" zbog toga što je, kako je navela, Rusija sjednicu sazvala kao dio napora za "lažnu zastavu" čiji je cilj postavljanje temelja za upotrebu bioloških ili hemijskih oružja u Ukrajini.

19.00 - Fon der Lajen: EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji

Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako prenosi Rojters, nove mjere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

"Mi ćemo sutra preduzeti četvrti paket mjere kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpili resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata", navela je fon der Lajen.

18.50 - Video servis Jutjub saopštio da uklanja sadržaj o ruskoj specijalnoj operaciji demilitarizacije Ukrajine, koja, po oceni tog internet kanala, narušava njegova pravila.

Jutjub, koji je u vlasništvu kompanije „Gugl", takođe je saopštio da će momentalno blokirati pristup kanalima povezanim sa ruskim državnim medijima.

18.30 - Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na današnjoj sednici Savjeta bezbjednosti UN ponovio je tvrdnje Moskve da su se u Ukrajini održavali biološki eksperimenti sa patogenima kuge, antraksa, bruceloze, difterije, dizenterije i još nekih smrtonosnih virusa i ukazao da je rizik od upotrebe biološkog oružja realan.

Ruski predstavnik je naveo da mreža od oko 30 biolaboratorija u Ukrajini radi uz finansiranje iz SAD na poboljšanju patogenih svojstava smrtonosnih bolesti.

"Ministarstvo odbrane Rusije dobilo je dokumente koji potvrđuju da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža od najmanje 30 bioloških laboratorija u kojima se izvode izuzetno opasni biološki eksperimenti u cilju poboljšanja patogenih svojstava kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih smrtonosnih bolesti,korišćenjem sintetičke biologije", rekao je Nebenzja.

"Ovaj rad finansira i direktno nadgleda Kancelarija za smanjenje prijetnji odbrane Ministarstva odbrane SAD i u interesu Nacionalnog centra za medicinsku obaveštajnu službu Ministarstva odbrane SAD", rekao je Nebenzja.

18.22 - Sjedinjene Američke Države će izbjegavati direktan konflikt sa Rusijom, jer bi to značilo treći svetski rat, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden i dodao da Ukrajina svakoga dana dobija naoružanje iz Amerike.

On je naveo i da Ukrajina svakoga dana dobija nove partije naoružanja iz Amerike, kao što su protivtenkovski i protivvazduhoplovni sistemi.

"SAD su prošle godine poslale Ukrajini pomoć u sferi bezbjednosti veću od milijardu dolara, uključujući protivtenkovske i protivvazduhoplovne sisteme. Nove partije naoružanja stižu svakoga dana", rekao je Bajden

18.02 - U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija održava se sastanak koji je pokrenula Rusija o američkim vojno-biološkim programima u Ukrajini.

Stalna misija Ruske Federacije pri UN uputila je zahtjev za održavanje sastanka u četvrtak uveče.

Ranije je Igor Kirilov, načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga Oružanih snaga Rusije, rekao da su tokom vojne specijalne operacije na teritoriji Ukrajine otkrivene aktivnosti više od 30 bioloških laboratorija po nalogu američkog ministarstva.

Vašington tvrdi da su izjave o radu bioloških laboratorija u Ukrajini propaganda i dezinformacija.

17.52 - Predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio je da će Amerika, zajedno sa EU i zemljama Grupe sedam (G7), izbaciti Rusiju sa spiska takozvanih najpovoljnijih zemalja za trgovinu.

On je rekao da će se SAD i partneri iz G7 postarati da Rusija ne dobije sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

Bajden je izjavio da će Vašington raditi na tome da zabrani uvoz votke, morske hrane i dijamanata iz Rusije, a biće zabranjen i izvoz luksuzne robe u tu zemlju.

Među robom koja će vjerovatno imati veće carine za uvoz su uranijum, rodijum, paladijum i srebrne poluge

17.42 - Bespilotna letjelica koja je lansirana iz Ukrajine srušila se na Krimu, izjavio je za TASS neimenovani izvor iz ruskih službi za sprovođenje zakona.

Izvor navodi da su danas zabilježena dva slučaja u kojima je Ukrajina upotrijebila dron "Tu-141 striž", proizveden u Sovjetskom Savezu."Prvi od njih srušio se blizu grada Krasnoperekopsk, na Krimu, a drugi u Zagrebu, u Hrvatskoj, koji je letio 700 kilometara", precizirao je izvor.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ranije danas da se dron, leteći iz Ukrajine, srušio noćas iznad Zagreba.

17.24 - Evropska komisija će do sredine maja predstaviti plan o tome kako da se do 2027. godine ukine zavisnost zemalja Evropske unije od ruskog gasa, nafte i uglja, izjavila je predsjednica tog tijela Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, Evropska komisija će do kraja marta predstaviti varijante kako da se ograniči uticaj rasta cijene gasa na cijenu električne energije.

Ona je na konferenciji za novinare dodala da su se lideri Evropske unije dogovorili da povećaju investicije u odbranu i da pojačaju koordinaciju u odbrambenom sektoru.

"Ruska operacija je dovela do fundamentalnih promjena u sferi bezbjednosti u Evropi. Da bismo odbranili Evropu, biće nam potrebne druge snage i sposobnosti. Biće potrebno mnogo više ulaganja. S tim u vezi, neki evropski lideri su već potvrdili da treba povećati potrošnju na odbranu. Potreban nam je koordiniran pristup koji će nam omogućiti da razvijemo našu odbrambenu industriju, kompatibilnost naših oružanih snaga", rekla je ona.

17.00 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, informisao ga o trenutnoj situaciji u Ukrajini i dogovorio se s njim o daljoj podršci odbrambenoj sposobnosti Ukrajine i novim sankcijama protiv Rusije.

"Imao sadržajan razgovor sa predsjednikom Sjedinjenih Država. Dao sam mu ocjenu situacije na bojnom polju... Dogovorili smo se o daljim koracima za podršku odbrani Ukrajine i jačanje sankcija Rusiji", napisao je Zelenski na Tviteru.

16.38 - Završen je sastanak predsjednika Rusije i Bjelorusije, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. Susret je trajao pet sati.

16.09 - Ideja da se potrošnja ruskog gasa u Evropskoj uniji smanji za dvije trećine 2022. godine ne podrazumjeva zabranu njegovog uvoza, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

15.30 - Državni regulator za nuklearnu energiju Ukrajine saopštio je da snabdijevanje černobiljske nuklearne elektrane električnom energijom još nije obnovljeno, uprkos tome što je rusko Ministarstvo energetike reklo da su je u četvrtak obnovili beloruski stručnjaci.

Ukrajina je upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se visokonaponski dalekovod, oštećen u borbama, ne popravi u postrojenju, koje su zauzele ruske snage.

"Pokušaji da se obnovi eksterno napajanje su u toku", navodi se u saopštenju. Kada se eksterno snabdijevanje električnom energijom prekine, uključuje se dizel generator za hitne slučajeve.

14.55 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo zbog različitih mišljenja članica EU u vezi sa ubrzanim pristupanjem Ukrajine Uniji.

-Kako procjenjujemo odluku donesenu juče u EU? Mora da bude snažnija. To nije ono što smo čekali - rekao je Zelenski u video-snimku koji je danas objavljen.

Zelenski tvrdi da je neophodno da se odluke političara poklope sa osjećanjem njihovog naroda.

On je izrazio uvjerenje da većina građana EU podržava pristupanje Ukrajine Uniji.

Osim toga, ukrajinski lider istakao je da "danas očekuje nove odluke međunarodnih partnera o sankcijama", javio je TASS.

Zelenski je krajem februara zatražio od EU da se Ukrajina brzo primi u blok.

14.46-  "Dojče banka" suočila se danas sa oštrim kritikama nekih investitora i političara zbog svojih stalnih veza sa Rusijom, nakon što su rekli da je prekid poslovanja u toj zemlji protiv njenih vrijednosti, pošto su druge banke prekinule veze sa Moskvom.

Ova najveća njemačka banka odoljela je pritisku da prekine veze nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini, rekavši da treba da podrži multinacionalne kompanije koje posluju u Rusiji.

14.45 - Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je potvrđena pogibija 564 civila u Ukrajini od 24. februara, uključujući 41 dijete.

Smatra se da je stvarni broj znatno veći pošto nije moguće uvrstiti izvještaje iz oblasti gdje se još vode intenzivne borbe, navodi OHCHR.

Većina žrtava nastradala je od upotrebe eksplozivnog oružja, uključujući artiljerijsko granatiranje, raketne i vazdušne udare, piše u saopštenju.

14.43 - Švajcarski prehrambeni div Nestle prekinuo je izvoz i uvoz u i iz Rusije prehrambenih artikala koji nisu od esencijalnog životnog značaja, rekao je danas portparol te kompanije za Rojters.

Prema njegovim riječima, obustavljen je izvoz/uvoz proizvoda kao što su Nespreso kafa ili voda S.Pelegrino.

14.42 - Gradonačelnik Kijeva i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko izjavio je danas da je u glavnom gradu Ukrajine ostalo oko dva miliona ljudi.

On je za Rojters rekao da je „Kijev okružen ruskom vojskom iz više pravaca“ i da je „prije rata u tom gradu bilo oko 3,5 miliona ljudi“.

Kličko je rekao da Kijev ima osnovnih namirnica za oko još dvije nedjelje.

Njegov brat Vladimir, takođe bivši bokserski as, rekao je da su se neki ljudi, koji su otpratili svoje porodice na zapad Ukrajine, vratili u Kijev kako bi ga branili.

14.30 - Zvanični Kremlj je saopštio danas da će se sukob u Ukrajini okončati čim Zapad bude djelovao povodom više puta izražene zabrinutosti Rusije zbog ubijanja civila u istočnoj Ukrajini i proširenja NATO na istok.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na pitanje novinara o tome kako bi kriza mogla da se završi, iznio stav Rusije i rekao da vjeruje da Ukrajina razgovara o zahtjevima Moskve sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima, prenosi agencija Rojters.

-Rusija je formulisala konkretne zahtjeve Ukrajini u vezi sa rješavanjem ovih pitanja. Koliko razumijemo, o tim zahtjevima Ukrajinci razgovaraju sa svojim savjetnicima, prije svega Sjedinjenim Državama i zemljama Evropske unije - izjavio je Peskov.

Prema njegovim riječima, Rusija je u proteklih osam godina više puta pokušavala da zamoli svoje zapadne kolege da izvrše pritisak na Kijev “i da natjeramo Kijev da prestane da ubija svoj narod u Donbasu i da ispuni sporazume iz Minska”.

-Takođe, u proteklih nekoliko decenija, naša zemlja je u više navrata govorila da osjećamo da smo u opasnosti nakon što ste pomerili svoju vojnu infrakturu u našem pravcu. To nam se ne sviđa i osjećamo da smo u opasnosti i ne možemo da zatvorimo oči pred tim -zjavio je Peskov.

14.05-  Gradonačelnik Odese Genadi Truhanov rekao je danas da bi ruske snage mogle uskoro da opkole taj lučki grad sa tri strane.
Truhanov je sugerisao je da će ruske snage nastojati da napreduju sa teritorija koje su zauzele u ukrajinskom regionu Mikolaiv ka regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji gde su ruske trupe stacionirane, prenosi Rojters.
Takav potez mogao bi da odsječe Odesu od ostatka Ukrajine.
-Mi takođe mislimo da bi, dok se ovo dešava, ruski brodovi mogli da nas okruže sa mora - dodao je on.

14.00- Ministar obrazovanja Velike Britanije Nadim Zahavi rekao je danas da je ta zemlja spremna da obrazuje 100.000 ukrajinske djece.
Zahavi, koji je kao dijete pobegao u Britaniju iz Iraka, planira da poveća kapacitet škola kako bi pomogao obrazovnim ustanovama sa onlajn nastavom i učionicama.
Ministarstvo obrazovanja će tek pružiti više detalja o tome kako i kada očekuje da se desi i da li će sve škole primiti ukrajinske đake, preneo je „Dejli mejl“.

13.50 - Rusko državno tužilaštvo zatražilo je od suda da se kompanija „Meta“, u okviru koje posluju društvene mreže „Fejsbuk“ i „Instagram,“ proglasi ekstremističkom i ujedno zabrani njena aktivnost u Rusiji.

Kako se navodi, aktivnosti kompanije „Meta“ mogu da se kvalifikuju kao javni poziv na ekstremizam i promovisanje terorizma, prenosi „Sputnjik“.

Rusko državno tužilaštvo je poslalo Državnoj agenciji za nadzor komunikacija „Roskomnadzor“ zahtjev da se ograniči pristup društvenoj mreži „Instagram“.

13.45- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da je „Ukrajina načinila stratešku prekretnicu u ratu sa Rusijom“, ali je upozorio da nije moguće reći koliko će borbe još trajati.

-Nemoguće je reći koliko još dana će nam trebati da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti jer smo već došli do strateške prekretnice - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju, prenosi agencija Rojters.

On je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pritisak sankcijama na Rusiju.

13.20 - Švajcarska je savjetovala svoje građane da napuste Rusiju, saopštilo je danas švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova na svom veb sajtu.

-Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje da švajcarski državljani čije prisustvo u Rusiji nije hitno potrebno, napuste zemlju privremeno i sopstvenim sredstvima - navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters. Dodaje se da je odluka o napuštanju zemlje individualna.

13.05- Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je na današnji sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Moskvi donio mapu koja, kako navodi „Sputnjik“, „otkriva plan napada Ukrajine na Bjelorusiju“.

Kako je istakao Lukašenko, Ukrajina se spremala da napadne Donbas, ali i Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao Putinu da će mu pokazati sa kog mjesta sa ukrajinske teritorije je spreman napad na Bjelorusiju i to nekoliko časova specijalne operacije Rusije, prenosi „Sputnjik“.

12.55-  Rusko-ukrajinski pregovori se održavaju praktično svaki dan i u njima je ostvaren izvjestan napredak, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

-Svakako ću vas obavijestiti o situaciji u vezi sa Ukrajinom, prije svega o tome kako teku pregovori koji se sada održavaju skoro svakodnevno. Postoje izvjesna pozitivna dešavanja, sudeći prema onome o čemu su me izvjestili naši pregovarači -  izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

13.36 -Najmanje 78-oro djece je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, izjavila je danas ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova.
Denisova je rekla i da zbog borbi koje se trenutno vode oko južnog grada Mariupolja, grada Volnovahe i grada Irpina u Kijevskoj oblasti, vlasti ne mogu da utvrde koliko je ljudi ubijeno ili ranjeno na tim mestima, prenosi Rojters.

12.35- Evropska komisija isplatila je danas 300 miliona evra hitne makrofinansijske pomoći Ukrajini u cilju makroekonomske stabilnosti zemlje.

U Briselu kažu da je u pitanju početni dio prve rate od 600 miliona evra u okviru programa pomoći od 1,2 miljarde evra koju će EU izdvojiti za hitnu podršku Ukrajini.

Preostala sredstva prve tranše od 600 miliona evra biće isplaćena kasnije tokom godine, u skladu sa Memorandumom o razumijevanju koji su potpisale EU i Ukrajina.

12.25-  U današnjem ruskom vazdušnom napadu na psihijatrijsku bolnicu u regionu Harkova nije bilo žrtava, navodi se u saopštenju ukrajinske Državne službe za vanredne situacije.

-Svih 30 zaposlenih i 330 pacijenata bili su u skloništu u vreme ruskog napada - precizira se u saopštenju, prenosi Rojters.
 

12.04: Kremlj ne isključuje sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ali bi on trebalo da bude temeljno pripremljen da bi proizveo rezultate, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Niko ne isključuje mogućnost sastanka Putina i Zelenskog. Teoretski, to je zaista moguće - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Portparol Kremlja je istakao i da „prvo, delegacije i ministri treba da urade svoj dio posla kako bi bili sigurni da se predsjednici ne sastaju samo zbog razgovora, već da će sastanak koji bi održali postigao rezultate".

-Stav Rusije nije nikakva tajna, on je formulisan i predočen ukrajinskim pregovaračima. Čekamo njihova pojašnjenja - dodao je Peskov, prenosi TAS.

11.50 - Rusija će obustaviti aktivnosti kompanije "Meta platforms", matične kompanije "Fejsbuka" i "Instagrama", ako se pokaže kao istinit izvještaj Rojtersa da će svojim korisnicima u nekim zemljama dozvoliti da pozivaju na nasilje nad Rusima i ruskim vojnicima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
-Ne želimo da vjerujemo u izveštaj Rojtersa - u to je jednostavno previše teško povjerovati. Nadamo se da to nije tačno, jer ako je tačno, onda će to značiti da moramo da preduzmemo najodlučnije mjere za okončanje aktivnosti ove kompanije - izjavio je Peskov novinarima, a prenosi agencija Rojters.
On je naveo i da je Rusija u više navrata tražila od Zapada da izvrši pritisak na Kijev "kako bi prestao da ubija sopstveni narod".

11.45 - Više od 954.000 Ukrajinaca nema trenutno električnu energiju zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je danas ukrajinska kompanija Energoatom.

-Skoro 228.000 potrošača je ostalo bez gasa - navodi Energoatom koji upravlja nuklearnim reaktorima koji su locirani u četiri nuklearke, prenosi Rojters.

11.30 -  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Turska obaviještena da sve članice moraju da uvedu sankcije Rusiji, javlja „Sputnjik“.

On je rekao da NATO očekuje da sve članice uvedu sankcije Rusiji nakon specijalne operacije Moskve u Ukrajini.

-Da, mi očekujemo od naših saveznica da to urade. To je način da ubijedimo Rusiju da plati cijenu. Obavijestio sam, takođe, ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua o tome - rekao je Stoltenberg.
On je dodao da Turska ovdje sada igra ključnu ulogu.

11.30 - Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtjev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cijele Ukrajine.

Oni su pozdravili“ hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje“ i poručili da su spremni da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

-Rusija i njen saučesnik Bjelorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbjedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju -  navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć „u obnovi demokratske Ukrajine“ kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbjeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na cijeloj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbjedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbjedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

11.00 - Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da "priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine”, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude ”jačanje veza i produbljivanje partnerstva”.

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU ”u skladu sa relevantnim odredbama evropskog ustava”.

-Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici - navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

10.45 -  Evropska komisija predložila je izdvajanje još 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini, izjavio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Ako lideri 27 zemalja članica EU odobre taj iznos, ukupna vojna pomoć Ukrajini iznosila bi jednu milijardu evra.

10.35- Ruski opozicionar Aleksej Navaljni pozvao je iz zatvora na antiratne proteste u Moskvi i drugim gradovima Rusije, u nedjelju 13. marta.

U poruci na Instagram nalogu Navaljni je naveo da će se, kako se izrazio, „ludi manijak Putin“ najbrže zaustaviti ako se narod Rusije suprotstavi ratu, prenosi Rojters.

-Morate ići na antiratne skupove svakog vikenda, čak i ako se čini da su svi ili pobjegli ili su se uplašili. Vi ste okosnica pokreta protiv rata i smrti - poručio je Navaljni.

10.26-  Ruska invazija na Ukrajinu nanijela je štetu ukrajinskoj ekonomiji od 119 milijardi dolara, izjavio je danas zamjenik ukrajinskog ministra ekonomije Denis Kudin.

Prema njegovim riječima, čak 75 odsto preduzeća u ratom pogođenim oblastima prestalo je sa radom, a većina metalurških preduzeća u istočnoj Ukrajini takođe ne radi, prenosi agencija Rojters.

-To znači da ćemo imati manji izvoz metala - izjavio je Kudin, dodajući da izvoz metala čini značajan udio u ukupnom izvozu Ukrajine.

10.22 -  Ruske snage pogodile su danas psihijatrijsku bolnicu u blizini istočnog ukrajinskog grada Izjuma, saopštile su regionalne ukrajinske vlasti.
Oleh Sinegubov, guverner Harkovske oblasti, izjavio je da je 330 ljudi bilo u bolnici i da je 73 evakuisano, prenosi agencija Rojters.
On je rekao da se utvrđuje broj žrtava, opisujući ovakav čin kao „brutalan napad na civile“.
Britanska agencija navodi da nije mogla odmah da proveri tačnost ovog izvještaja.

10.20 - Broj izbjeglica iz Ukrajine u Nemačkoj neprestano raste i sada je prešao 100.000.

Prema podacima njemačkoh Ministarstva unutrašnjih poslova trenutno je registrovano 109.183 izbeglica iz Ukrajine, što je za 13.270 više nego juče.

Međutim, pretpostavlja se da je pravi broj značajno veći.

10.15-  Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen izrazio je skepsu prema bojkotu ruskog gasa.
-Bilo bi veoma loše donijeti takvu mjeru za koju znamo da je ne možemo izdržati -kazao je Van der Belen za javni servis ORF.

On je ukazao da bi od te mjere bila pogođena ne samo domaćinstva, već i industrija.

Prema njegovim riječima sada treba izbjeći recesiju i jasni rast nezaposlenosti.

Van der Belen, međutim, smatra da ipak treba raditi na diverzifikaciji izvora gasa, ali i nafte i uglja.

10.10 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko otputovao je u Moskvu, gdje će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi TASS pozivajući se na agencija BelTA.

Ranije je pres-služba bjeloruskog predsjednika saopštila da će Lukašenko i Putin razgovarati o „relevantnim pitanjima bilateralnih odnosa i proširenju savezničke i ekonomske saradnje u okolnostima pritiska sankcija“.
 

10.05 -  Ruska ambasada u SAD osudila je potez kompanije „Meta“ da dozvoli „Fejsbuku“ i „Instagramu“ u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv ruskih vojnika u vrijeme specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da je nečuvena agresivna i zločinačka politika kompanije „Meta“, koja vodi ka podsticanju mržnje i neprijateljstva prema Rusima.

-Ovo je samo još jedan dokaz informacionog rata bez pravila koji je objavljen našoj zemlji - navodi se u saopštenju i dodaje da su „medijske korporacije postale vojnici propagandne mašinerije zapadnog sistema“.

9.55 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da dobrovoljcima koji žele da pomognu Rusiji u Ukrajini treba pomoći da stignu u područje borbenih operacija, javio je „Sputnjik“.

-Ako vidite da ima ljudi koji žele dobrovoljno, tim prije ako to nije za novac, da odu i pomognu ljudima koji žive u Donbasu, treba im izaći u susret i pomoći da stignu u zonu borbenih operacija - rekao je Putin na sastanku sa članovima Savjeta bezbjednosti.

On je odobrio ideju koju je predstavio ministar odbrane Sergej Šojgu o prebacivanju zaplijenjenog zapadnog naroužanja u Ukrajini trupama Narodnih Republika Donjeck i Lugansk.

9.35 -  Ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu, ubile su više ukrajinskih civila nego vojnika, tvrdi  ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

-Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu, već i širom sveta - kazao je Reznikov, prenosi Rojters.

9.15 - Zamjenik ukrajinskog predsjednika Igor Žovkva izjavio je kako je predsjednik ove države Volodimir Zelenski spreman u bilo kojem trenutku razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o prekidu vatre, ali da taj susret prije svega ovisi o volji ruskog predsjednika.

Tokom intervjua za CNN, Žovkva je naglasio kako Ukrajina tokom razgovora s ruskim zvaničnicima neće praviti nikakve kompromise. Kada je riječ o mogućem sastanku Zelenskog i Putina, zamjenik predsjednika je poručio kako do sada ukrajinski i ruski zvaničnici nisu razgovarali o ovom formatu sastanka.

-Posljednje što sam čuo od njih (ruske delegacije) je da još uvijek moramo raditi u formatu dvije delegacije. Međutim, čak ni dogovori postignuti tokom tri runde pregovora do sada se nisu održali - rekao je Žovkva.

8.56  - Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jutros visokopreciznim oružjem dugog dometa izveden napad na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i da su onesposobljeni vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankovsku.
Tokom protekla 24 časa ruska borbena avijacija i snage PVO oborile su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam bespilotnih letelica, uključujući pet dronova „Bajkraktar TB-2“, navodi se u saopštenju.
Uništeno je i 107 ukrajinskih vojnih objekata, među kojima i šest komandnih mjesta i komunikacionih centara, 14 skladišta municije i 11 mesta sa vojnom tehnikom, prenosi TAS S.

08.47- Američki Kongres odobrio je 13,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Navodi se da će ta sredstva će biti iskorišćena za humanitarnu pomoć, kao podrška ekonomiji države kao i za odbrambeno oružje i vojnu opremu, prenosi agencija Unian američke medije.

Paket hitne pomoći pruža pomoć ukrajinskoj vojsci, izbjeglicama, povećava ovlašćenja predsjednika SAD da pošalje odbrambenu opremu u Ukrajinu i zemlje članice NATO-a.

Prijedlog zakona predviđa i primjenu sankcija Rusiji. Dokument će biti proslijeđen američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu na potpis.

8.40 -  Ukrajina se nada da će humanitarni koridor za civile biti uspešno otvoren, kako bi mogli danas da napuste opkoljeni lučki grad Mariupolj, izjavila je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Napori da se obezbijedi bezbjedan prolaz zarobljenim stanovnicima Mariupolja više puta su osujećeni ove nedjelje, prenosi Rojters.

08:36 - Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, tvrdi da veći gradovi u zemlji trpe razorne udarce.

U svojoj objavi na Tviteru naveo je da je do prvog granatiranja došlo u Lucku, gdje su pogođene dve kotlarnice, dok su tri „snažne eksplozije“ pogodile Ivano-Frankivsk, a i Dnjepar je takođe bio na udaru.

-Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja - dodao je Podoljak.

8. 30 - Na snimcima iz ukrajinskog grada Dnjepra vide se pripadnici vatrogosne službe koji gase požar na zgradi, koja je danas uništena u ruskom granatiranju, prenosi Gardijan.

-U tri ruska vazdušna udara jutros na grad Dnjepar poginula je najmanje jedna osoba - saopštile su ukrajinske vlasti.

8.25 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su „snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike oslobodile grad Volnovaha, između Donjecka i Marijupolja“.

Kako je rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, takođe su pod kontrolom naseljena mesta Olginka, Velika Anadol, Zeleni Gaj, a trupe DNR su napredovale još šest kilometara.

Konašenkov je naglasio da su „jedinice Narodne milicije DNR nastavile da stežu obruč oko Marijupolja, te da je napredak iz istočnog, sjevernog i zapadnog pravca 800 metara“.

Portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da je „oslobađanje Volnovahe mala pobjeda koja će dovesti do uspostavljanja kontrole u Marijupolju“, prenosi Sputnjik.

-Zauzeto je uporište ukrajinske vojske koje se nalazilo između Donjecka i Marijupolja, otpor je bio veoma ozbiljan -rekao je Basurin za televizijski kanal „Rusija 24“.

On je dodao da trupe DNR kontrolišu više od 80 naseljenih mjesta.

08.23- Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom više neće kupovati rusko nuklearno gorivo, navodi se u saopštenju.

Ukrajina upravlja nuklearnim reaktorima iz sovjetske ere, uvozeći svoje gorivo iz Rusije i Sjedinjenih Država, prenosi Rojters.

8.05 - Iz Donbasa i cijele Ukrajine, u Rusiju se do sada evakuisalo više od 220.000 ljudi, saopštile su danas iz regionalne bezbjednosne agencije TAS S-u.
-Do jutra 11. marta, skoro 222.000 ljudi prešlo je rusku granicu, uključujući preko 50.000 djece - rekao je izvor ruskoj agenciji.

7.57 - Prema satelitskim snimcima čini se da se veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometara, posljednji put viđen sjeverozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj mjeri pregrupisao na manje dijelove, saopštila je privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžis, prenosi AP.

Kako se navodi, snimci napravljeni u četvrtak pokazuju da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, sjeverno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

Konvoj je formiran početkom prošle nedjelje prema Kijevu, ali je njegovo napredovanje po svemu sudeći usporeno, prema nekim izvještajima, zbog nestašice goriva i hrane, navodi AP.
 

7.45 - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi spriječila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primjeni bezbjednosnih praksi.

-U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se sprečilo eventualno curenje - navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

7.30- Rusija je zatražila da danas bude održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o vojno-biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini, napisao je na svom “Tviteru” prvi zamjenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Ranije je zamjenik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospiju u ruke ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije je u odgovoru navelo da je ovim riječima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.

7.25 -EU neće uvesti sankcije ruskom gasu ili nafti, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban u vrijeme samita lidera EU u Francuskoj.

-Najvažnije pitanje za nas riješeno je na povoljan način: neće biti sankcija koje bi se primjenjivale na gas ili naftu, pa su energetske nabavke Mađarske bezbjedne u narednom periodu - rekao je Orban.

Mađarski premijer se obratio putem video-poruke na “Fejsbuku”.

7.23 - Sjedinjene Države, zajedno sa članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, preduzeće danas korake za ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji zbog napada na Ukrajinu, što otvara putu za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe, javlja Rojters pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

-Američki predsjednik Džo Bajden će te planove objaviti u Bijeloj kući u 10:15 časova po istočnoameričkom vremenu - rekao je jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman.

7.17-  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 100.000 ljudi evakuisano u posljednja dva dana iz sedam gradova pod blokadom na sjeveru i u centralnom dijelu zemlje, uključujući i predgrađe prestonice Kijeva, ali da „ruske snage i dalje ne dozvoljavaju da se evakuacija sprovede u lučkom gradu Mariupolju“.

Zelenski je rekao da je rusko odbijanje da se dozvoli evakuacija iz Mariupolja, na jugu Ukrajine, “otvoreni i direktni teror'', prenosi Rojters.

-Oni imaju jasno naređenje da Mariupolj drže kao taoca, da mu se izruguju, da ga neprestano bombarduju i granatiraju - poručio je Zelenski u svom video obraćanju naciji tokom noći.

Tvrdi i da su Rusi započeli tenkovski napad upravo na mjestu gde je trebalo da bude omoghućen humanitarni koridor.

Grad od 430.000 stanovnika već 10 dana je bez zaliha hrane, tekuće vode i struje.

7.15 - Lideri EU na samitu u Parizu razmatraju zajednički odgovor na sukob u Ukrajini, pri čemu su iznijeli različita viđenja o tome koliko daleko da idu sa ekonomskim sankcijama i da li da po ubrzanoj proceduri prime Ukrajinu u Uniju.

-Mi želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu sa kojom dijelimo zajedničku sudbinu - rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lejen na skupu, prenosi Rojters.

Drugi lideri su, međutim, poručili da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se priključi EU po ubrzanom postupku, što je tražio predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Premijer Holandije Mark Rute poručio je danas da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU.

6.56 - Fejsbuk i Instagram će dozvoliti korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika samo u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, objavio je Rojters sinoć nakon uvida u određene interne mejlove Meta platforme, što je, kako se navodi, privremena promjena u politici o govoru mržnje.

Društvena kompanija Meta, koja je vlasnik Fejsbuka, Instagrama i Vacapa, takođe će dozvoliti da se u nekim komentarima poziva na smrt Vladimira Putina ili Aleksandra Lukašenka, u zemljama poput Rusije, Ukrajine i Poljske, navodi britanska novinska agencija.

Pozivi na smrt lidera dvije zemlje će biti dozvoljeni samo ukoliko ne sadrže pozive na ostale mete ili imaju dva indikatora, kao što su lokacija ili metod, navodi se u jednom mejlu, u nedavnoj promjeni pravila kompanije o nasilju i podsticanju nasilja.

Meta nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar, a privremena promjena politike se odnosi na Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Rusiju i Ukrajinu.

6.47 - U tri ruska vazdušna udara jutros na grad Dnjepar poginula je najmanje jedna osoba, saopštile su ukrajinske vlasti.

Kako je navedeno iz službe za vanredne situacije, udari u ovom centralnom ukrajinskom gradu na reci Dnjepar, bili su u blizini obdaništa, kaže se u izvještaju, prenosi Unian.

Ukrajinski mediji izvještavaju danas o eksplozijama i u Lucku, na sjeverozapadu zemlje.

6.44 - UNICEF poziva na pristup humanitarnoj pomoći i evakuaciju stanovništva u Ukrajini. Unicef je objavio da je više od milion djece napustilo Ukrajinu.

Prema podacima međunarodne organizacije, većina malih Ukrajinaca pobjegla je sa porodicama u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumuniju.

6.32- Lideri EU najavili su spremnost da pojačaju pritisak na Rusiju i Bjelorusiju zbog Ukrajine.

Nakon rezultata neformalnog samita u francuskom Versaju, lideri zemalja EU izrazili su spremnost da dodatno pojačaju ekonomski pritisak na Rusku Federaciju i Bjelorusiju zbog specijalne operacije zaštite Donbasa .

Pored toga, EU je istakla da će „nakon završetka ruske akcije podržati obnavljanje demokratske Ukrajine i dodatno jačati veze i partnerstva sa Kijevom kako bi ga podržali da ide evropskim putem“, prenosi Izvestia.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana