Ugledna finska političarka o NATO-u, Srebrenici, Haškom sudu i Ratku Mladiću: Njemačka i SAD će morati da se izvine Srbima

Veljko Zeljković
Ugledna finska političarka o NATO-u, Srebrenici, Haškom sudu i Ratku Mladiću: Njemačka i SAD će morati da se izvine Srbima

HELSINKI - Njemačka i Francuska su se svojevremeno pokušale iskupiti polaganjem vijenaca za svu nepravdu koju su počinile prije sto godina tokom svojih kolonijalnih osvajanja afričkih zemalja. Hoće li biti potrebno novih 100 godina da SAD i Njemačka priznaju istinu o nasilju koje su počinile nad srpskim narodom i da se izvine nevinim ljudima poput generala Ratka Mladića i njegovim sunarodnicima?

Zapitala se ovo u svom autorskom članku profesorica Pirko Turpeinen, ugledni psihijatar i nekadašnja funkcionerka finskih socijaldemokrata, reagujući na pojedine napise u finskim medijima kako bi nakon presude generalu Ratku Mladiću “Srbija trebalo da se suoči sa svojim ratnim zločinima”. Ova finska političarka, koja je godinama radila i kao stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Savjeta Evrope, smatra kako je nad Srbima tokom prošlog vijeka izvršen najveći genocid, te da je razaranje Jugoslavije od strane zemalja članica NATO-a i SAD zapravo najveći međunarodni zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata. Prema njenim riječima, srpski narod je gotovo istrijebljen tokom Drugog svjetskog rata, a sve je nastavljeno tokom devedesetih godina.

- Hrvatska imigracija i razne tajne službe finansirale su godinama jednu agresivnu antisrpsku propagandnu kampanju preko najpoznatijih marketinških agencija. Zvonar CIA Robert Ber je u jednoj od svojih knjiga napisao da je na raspolaganju imao na desetine miliona dolara kako bi povećao jaz između različitih etničkih grupa u SFRJ, a kako bi slomljene male države ispunile ciljeve nadnacionalnog kapitala iz SAD i Njemačke - navela je ova finska političarka.

Ono što se kasnije desilo, kako kaže, ide na dušu tih velikih sila, koje su dozvolile da nakon “Oluje” Hrvatska bude etnički očišćena od Srba, a u čemu su, istakla je Turpeinenova, učestvovali i penzionisani američki generali. 

Ona smatra kako je Mladić, s kojim je imala prilike da razgovara u nekoliko navrata, vjerovatno jedini oficir tokom tih ratnih godina u BiH koji se više puta pozvao na zakone i međunarodne ugovore.

- NATO sud ga je i pored toga osudio. Stavili su mu na dušu i Srebrenicu iako on uopšte nije bio u tom gradu tokom spornih događaja, a koji su kasnije iskonstruisani od strane tajnih službi i lažnih svjedoka. Mladić je nakon ulaska u Srebrenicu početkom jula 1995. razgovarao sa predstavnicima Srebrenice i generalom UN Karemansom. On je tada rekao kako Bošnjaci mogu odabrati hoće li ostati u gradu ili žele ići negdje drugdje. Organizovao je i prevoz, nahranio ih, te zatražio da u svakom autobusu bude i po jedan pripadnik UN. Nakon toga je otišao u Beograd - napisala je Turpeinenova pozivajući svjetske medije da objave izdvojeno mišljenje sudije Apelacionog suda Priske Matimbe Nijambe, koja se nije složila sa presudom Mladiću navodeći kako bi bilo najpravednije da se ovo suđenje ponovi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana