U trgovinama od ove sedmice jeftinije oko 60 artikala

Marijana Miljić Bjelovuk
U trgovinama od ove sedmice jeftinije oko 60 artikala

BANjALUKA - U korpi proizvoda koje bi građani Srpske trebalo znatno jeftinije da plaćaju već od ove sedmice naći će se oko 60 artikala, među kojima su meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, razne vrste džemova, kečap, dječja hrana te sredstva za ličnu higijenu ali i pojedini slatkiši.

Svi detalji o kampanji “Društveno odgovorni” biće danas predstavljeni u Ministarstvu trgovine i turizma RS na konferenciji resornog ministra Denisa Šulića i privrednih subjekata koji su se pridružili pomenutoj akciji. Kako “Glas Srpske” saznaje pekari u Srpskoj ignorisali su kampanju te se niko od njih nije priključio.

Kako “Glas Srpske” saznaje kampanji su se pridružila 22 trgovca koja su se odrekla svoje trgovačke marže, koji će na na rafovima imati oznaku da je određeni proizvod jeftiniji. Kada je riječ o proizvođačima, pojedini od njih su se odrekli marže na jedan ili dva proizvoda, a neki i na više.

Neki od proizvođača koji su se pridružili kampanji su “Tulumović”, “ZP Komerc”, “Frukta trejd”, “Mlijeko produkt”, “Vitaminka”, “Vitinka”. Kako saznajemo “Spektar drink” odrekao se marže na pojedine vrste džemova, dok je akciju podržao i “Bingo” koji je prema našim saznanjima snizio cijene dječje hrane koje nabavljaju od drugih. Pored toga, kampanji se pridružila i tvornica keksa “Mira” koja se marže odrekla na tri vrste keksa.

- Lista proizvoda koji će biti značajno jeftiniji je poširoka. Na njoj se nalaze proizvodi koje građani svakodnevno kupuju te hrana za djecu, ali i razni proizvodi za higijenu. Na listama neće biti samo jeftiniji domaći već i uvozni proizvodi, od kojih neki nose oznaku “Zlatiborac” i “Neoplanta” - kazao je naš sagovornik i dodao da je poražavajuće što se niko od pekara u Srpskoj nije pridružio pomenutoj kampanji.

- Akcija bi u potpunosti trebalo da zaživi do petka. Imamo mnogo marketa koji su se priključili na području čitave Srpske, a i mnogo je proizvođača iz različitih dijelova. Svi proizvodi koji su jeftiniji neće biti na rafovima odmah, jer je nemoguće u kratkom roku distribuisati sve u razne dijelove Srpske. Trebaće nam tri do četiri dana da svi ti proizvodi budu u onim marketima koji su se priključili kampanji - rekao je “Glasu” Šulić.

On nije želio da navodi proizvode koji će biti znatno jeftiniji, ali je naglasio da je na listi oko 60 proizvoda koji će biti na rafovima 20 marketa.

- Ti proizvodi biće mnogo jeftiniji jer oni neće imati ni proizvođačku ni maloprodajnu maržu. Dobavljači će se odreći svoje zarade. Niko neće raditi da zaradi na tom proizvodu - rekao je Šulić.

Na pitanje da li će biti ograničena kupovina proizvoda koji će biti jeftiniji, Šulić odgovara da će izdati određene preporuke marketima. 

- Pravilnikom to ne možemo rješavati, ali ćemo ići sa određenim preporukama prema tržnim centrima jer su oni krajnja mjesta gdje se kupuje. Tako, na primjer, neko neće moći da kupi više od dva kilograma jedne mesne prerađevine te recimo 50 pašteta. Potrošači će moći da kupe ono što im je potrebno za sedam do deset dana - poručio je Šulić i dodao da će kampanja trajati do kraja godine, te dodao da će biti nastavljena i nakon toga jer će tražiti dodatne modalitete kako da ojačaju kampanju i pomognu stanovništvu.

Akciju snižavanja cijena domaćih proizvoda, kao vid pomoći stanovništvu, inicirao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Mogućnost proširenja kampanje “Društveno odgovorno” dogovorena je na sastanku premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača. U fokusu ove kampanje je iskazivanje solidarnosti prema potrošačima plasiranjem proizvoda po nižim cijenama u prodajnim objektima širom Srpske.

Potrošači

Predstavnici potrošača navode da su građani Srpske dovedeni u nezavidan položaj zbog konstantnog poskupljenja kojem su bili izloženi u prethodnom periodu te da je bilo krajnje vrijeme da se nešto uradi u vezi sa tim.

- Zemlje u okruženju stalno su preuzimale neke mjere pomoći stanovništvu. Dobro je i da je kod nas nešto konkretno urađeno kada je riječ o snižavanju cijena hrane. Nadamo se da će nadležni ovim tempom nastaviti jer pojedini potrošači zbog enormnog poskupljenja iz nabavke izbacuju i pojedine osnovne životne namirnice - navode predstavnici potrošača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana