Završen svečani defile u Istočnom Sarajevu FOTO VIDEO

GS
Foto: Velibor Tripić

ISTOČNO SARAJEVO- Veličanstveni defile ulicama Istočnog Sarajeva je završen, a u čast Republike Srpske razvijena je zastava Republike Srpske duga 527 metara.

Nakon obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika intoniranja himni Republike Srpske i Srbije "Moja Republika" i "Bože pravde" i gromoglasno otpjevane pjesme "Pukni zoro" pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske svečano je završen defile organizovan povodom Dana Republike Srpske, koji je oduševio ogroman broj građana koji su u Istočno Sarajevo došli iz svih krajeva Srpske i okruženja.



Ovaj svečani čin, u čast Republike Srpske, uveličan je razvijanjem zastave Republike Srpske duge 527 metara u Ulici Stefanan Nemanje, u čemu su učestvovali i učesnici defilea i mnogobrojni građani.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je svima prisutnima Dan Republike Srpske, istakavši da je Srpska Republika mira, da nije prijetnja nikome.

"Ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. godine organizovali i formirali Republiku Srpsku", rekao je Dodik i dodao da je i on u tome učestvovao na šta je ponosan.

On je istakao da je ovo bila manifestacija okupljenosti, mladosti, te pozvao na okupljanje oko Republike Srpske.



U civilnom ešalonu su bili predstavnici Unije studenata, Udruženja gardista, Boračke organizacije, Specijalne brigada policije MUP-a, Saveza ratnih vojnih invalida, kazneno popravnih zavoda Istočno Sarajevo i Foča, Republičke uprave civilne zaštite, Gorske službe spasavanja.

Tu su bili i pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice grada Istočno Sarajevo, Javne zdravstvene ustanove Bolnica "Srbija" Istočno Sarajevo, javnih zdravstvenih ustanova iz Istočnog Sarajeva, Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske.

Svoje ešalone u defileu su imali i predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske, SUBNOR-a, Karate saveza, Sportskog ribolovnog saveza, Saveza radio-amatera, univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, Omladinskog savjeta, kulturno-umjetničkih društava iz Istočnog Sarajeva, Auto-moto saveza Republike Srpske, Pošta Srpske, Lovačkog saveza, kao i Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske".

Među učesnicima bili su i predstavnici Fudbalskog saveza, Džudo saveza, Košarkaškog saveza, Rukometnog saveza, Odbojkaškog saveza, Smučarskog saveza, Planinarskog saveza, Biciklističkog saveza, Vaterpolo kluba "Borac" Banjaluka i Moto kluba "Noćni vukovi", koji istrajno radi na promociji pravoslavlja.

Nakon ešalona civilnog sektora, odnosno institucija, organizacija i udruženja, defiluju ešaloni jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku.
Na čelu ovog ešalona kreće se zamjenik rukovodioca Svečanog defilea Igor Kušić, a iza njega Zastavni vod koga predvodi komandir Vitomir Petričević.

Prvi ešalon MUP-a Republike Srpske formiran je od policijskih službenika
Specijalne antiterorističke jedinice, a slijede ešaloni formirani od policijskih službenika Žandarmerije, Druge, Treće i Šeste čete Posebnih snaga policije, policijskih uprava Prijedor, Doboj i Trebinje i kadeta Policijske akademije.

Nakon ešalona jedinica, uslijedio je defile šest motorizovanih ešalona MUP-a Republike Srpske, koga čine službeni motocikli, specijalizovani motocikli – četverotočkaši /kvadovi/, službena motorna vozila.



Posebnu pažnju ogromnog broja građana privukao je defile dva laka taktička vozila "vihor", koja se danas premijerno predstavljaju, te defile terenskih vozila "despot".

Upriličen je i prelet helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske tipa "koala" i dva helikoptera Helikopterske jedinice SAJ-a, tipa "ansat".

Nakon ceremonije zatvaranja defilea, upriličena je prezentacija motornih vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na prostoru kod sportske dvorane "Srbija".

Povodom obilježavanja 9. januara, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske formiralo je Štab bezbjednosne akcije "Dan Republike 2023", koji je osim provođenja mjera bezbjednosti zadužen i za organizovanje svečanog defilea.

Rukovodilac Štaba je direktor policije Siniša Kostrešević, a zamjenik je Borislav Šarić, načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata, dok članove Štabe čine načelnici osnovnih organizacionih jedinica.

Rukovodilac svečanog defilea bio je Goran Amidžić, načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja, a zamjenici Igor Kušić, zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo, Željko Jakovljević, načelnik Jedinice opšte policije i Saša Japundža, zamjenik komandanta Žandarmerije.

Svečani defile zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom pratili su srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te ministri u vladama Republike Srpske i Srbije.

Ovo je bio prvi put da se svečani defile organizuje u nekom drugom gradu, a da to nije Banjaluka.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je ponosno i dostojanstveno, zajedno sa brojnim građanima, Dan Republike Srpske proslavljen u njenoj kolijevci - Istočnom Sarajevu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH

 

Dodik: Sloboda je naša ključna riječ, zato se okupimo oko Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Istočnom Sarajevu na proslavi Dana Republike da je sloboda ključna riječ srpskog naroda i pozvao sve da se okupe oko Srpske, bez koje nema razvoja niti opstanka na ovim prostorima.
Dodik je zahvalio pripadnicima policije koji su danonoćno zaduženi za miran život građana Srpske, na šta je posebno ponosan.

"Najznačajniji i najveći kolosalni dio u stvaranju Srpske dali su borci ponosne Vojske Republike Srpske koja je zajedno sa policijom branila naše domove, pogotovo u neizvijesnim okolnostima u kojima je rat donosio svaki dan određene promjene", rekao je Dodik, podsjetivši da su danas na Sokocu položeni vijenci i cvijeće za 949 vojnika Vojske Srpske iz ove regije koji su tamo sahranjeni.

Predsjednik Srpske je rekao da narod u Srpskoj voli Republiku Srpsku i Srbiju.

"Odlučni smo da ostanemo ovdje. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one koji izdaleka dolaze i pokušavaju da nam kažu da treba nešto drugo da volimo - kažemo da volimo Republiku Srpsku i Srbiju", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da srpski narod nikada nije bio bosansko-srpski nego je riječ o Srbima koji imaju pravo na svoj demokratski izraz i okupljanja.

"Mi to pravo dozvoljavamo drugima. Mi smo ostali u BiH zato što smo morali, zato što je Dejtonski sporazum kao jedini mogući akt tog vremena obezbjeđivao ne samo mir nego je uspostavio novi politički sistem u kome je Srpska najznačajniji faktor", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska nezaobilazan faktor.

"Onog dana kada i ako imaju snage u sebi da prihvate Ustav BiH, Republika Srpska će se u svome ponašanju prilagoditi Ustavu BiH. Ali, ono što su radili i što su nam oteli bezočnici i kriminalci iz međunarodne zajednice koji ovdje već nekoliko decenija pokušavaju da nam uzmu slobodu, ja im poručujem da nećete proći ni sa lažnim /Kristijanom/ Šmitom ni sa bilo kim kojeg nam šaljete ovdje", poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske dodao je da srpski narod hoće slobodu i život u ovoj republici, te da ne traži ni od koga ništa.

"Želimo da Bošnjaci žive u miru da se razvijaju, ne želimo da im zaustavimo nijednu njihovu investiciju, ali nećemo im dozvoliti da oni nama zaustavljaju naš razvoj. Radite nešto na tome i pokušajte se naviknuti na Republiku Srpsku zajednicu mira, dostojanstva, prosperiteta i razvoja", rekao je Dodik, obraćajući se na defileu povodom Dana Republike Srpske.

Dodik je naglasio da Srpska ne može prihvatiti da Ustavni sud BiH, u kojem sjede tri stranca i dva Bošnjaka, kaže da Republika nije stvorena 9. januara 1992. godine.

"Njima je sporna godina, nije datum. Te godine ovdje je bio mir i mi smo i kasnije održavali sjednice parlamenta BiH i bio je mir. E, to je problem. Republika Srpska je stvorena u miru, a ona koja pravljena 1. marta stvorena je u krvi", istakao je Dodik.

On je rekao da su Srbi posvećeni Republici i da poštuju tuđe vrijednosti, ali traže da se poštuje njihov identitet.

"Ovih dana slušamo kako žele i svojataju Tvrtka koji je bio srpski vladar na ovim prostorima, koji je bio zaista veliki pa može da bude i njihov, ali on je nesumnjivo Srbin i ne može da bude preteča onoga što oni govore. On je napisao pjesmu o Svetom Stefanu i zato sam ponosan, ne samo na taj period, nego na našu istoriju koja je stradalnička, koja iza sebe ima mnogo stradalih, ali koja je istorija slobode ovog naroda i zato tu ideju niko ne može da zaustavi i prekine", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sloboda ključna riječ srpskog naroda i da je to uvijek bila.

On je zahvalio svim učesnicima svečanog defilea, kao i medijima koji mogu da posvjedoče da je ovo manifestacija okupljenosti, prikaz mladosti, ali i prikaz odlučnog karaktera srpskog naroda da se bori i da je spreman da se bori za slobodu na prostoru Republike Srpske.

Dodik je poručio da policija Republike Srpske neće ni korak na tuđu teritoriju, ali neće dozvoliti nikome da na teritoriji Srpske bilo šta učini na štetu njenog naroda.

"Poručujem da se okupimo oko Republike Srpske, bez nje nema slobode, nema razvoja i nema našeg opstanka na ovim prostorima. Nikada Srbin, nijedan srpski političar niti rukovodilac ne smije dozvoliti bilo kakav drugi oblik organizovanja osim srpske nacionalne države na ovim prostorima koja se zove Republika Srpska i Srbije s kojom mi imamo prava da budemo integrisani, povezani u skladu sa međunarodnim pravom. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod", poručio je Dodik.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana