U Prijedoru obilježeno 30 godina od osnivanja VRS:Čuvati sjećanje na herojstvo

Srna
U Prijedoru obilježeno 30 godina od osnivanja VRS:Čuvati sjećanje na herojstvo

PRIJEDOR - Svečanim defileom zastava slavnih ratnih jedinica, danas je u Prijedoru obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske (VRS) i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Defile je išao od Hrama Svete Trojice do spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata „Za Krst časni“ gdje su vijence položile delegacije grada Prijedora, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građani.

Komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Milorad Krajšumović izjavio je novinarima da je pronošenjem zastava VRS, parastosom i polaganjem vijenaca odata dužna pošta za svih 656 poginulih boraca i policajaca ove regije, među kojim je 575 Prijedorčana.

On je istakao da mladi naraštaji nemaju čega da se stide, već, naprotiv, mogu da se ponose.

-Mi stariji koji smo ratovali polako predajemo njima ove zastave na čuvanje, s tim da su ovo nekada bile ratne zastave, danas su to zastave mira koji oni treba da čuvaju. Naravno, treba da se okrenu u budućnost i svoju energiju i mladost usmjere na učenje i na napredak, dobrobit i njih samih i cijele zajednice - poručio je Krajšumović.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević izjavio je da je ovo jubilarna godišnjica stvaranja najbolje vojske na svijetu.

Predojević je naglasio da je srpski narod shvatio da mora da napravi vojsku da ne bi doživio ono što ga je zadesilo 1941. i 1942. godine.

-Vojska je uspjela da spasi narod, da odbrani Republiku Srpsku i da je preda u ruke političarima koji do sada odolijevaju svim pritiscima i čuvaju Srpsku - rekao je Predojević.

On je naglasio i da su ulicama Prijedora pronesene 44 zastave radnih jedinica VRS.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata život za odbranu Republike Srpske dalo je 656 boraca iz 43. motorizovane, 5. Kozarske pješadijske brigade, kao i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, od kojih je 575 iz Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor čestitao je Dan VRS, ističući da je ovo veliki jubilej i da je ovim događajem upućena poruka zahvalnosti borcima za izvojevanu slobodu Srpske.

-Ono što moraju sve mlade generacije da znaju jeste to da je VRS bila ta koja je bila uz svoj narod i branila njihova ognjišta kada je to bilo najpotrebnije. To moraju svi da znaju i treba svakog dana da se prisjećamo svih koji su živote dali i ugradili u temelje Republike Srpske. Oni su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo - poručio je Javor.

Javor je istakao da mu je posebna čast i privilegija danas biti ovdje na ovom svetom mjestu, te izrazio nadu da će buduće generacije nastaviti ovu tradiciju.

Širom Republike Srpske organizuje se obilježavanje 30 godina od osnivanja VRS i i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska, a centralna manifestacija biće održana 12. maja u kasarni „Kozara“ u Banjaluci.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za odranu Srpske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana