U knjigama utajili milione

Marijana Miljić Bjelovuk
U knjigama utajili milione

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini nadležnim tužilaštvima dostavila je 31 izvještaj protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za 7,8 miliona maraka.

Poređenjem ovih podataka sa godinom ranije može se zaključiti da je rad inspektora Poreske uprave RS u 2021. godini bio intenzivniji, jer je tužilaštvima podneseno više izvještaja, ali je i razotkrivena veća šteta po budžet RS. Naime u 2020. godini je tužilaštvima dostavljeno 30 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet RS u iznosu od 5,8 miliona KM. Godinu ranije podneseno je 27 izvještaja zbog sumnje da su poreski obveznici oštetili budžet za 3,3 miliona maraka.

Od ukupnog broja izvještaja u prošloj godini 16 je proslijeđeno Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, dok su po četiri izvještaja podnesena Republičkom javnom tužilaštvu te Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor. Po dva izvještaja proslijeđena su Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, Trebinju i Bijeljini, a jedan Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevo.

Inspektori Poreske uprave najviše izvještaja, i to 26, podnijeli su zbog sumnje da je utajom poreza i doprinosa oštećen budžet RS za 7,02 miliona. Inspektori su tužilaštvima podnijeli i tri izvještaja protiv odgovornih lica zbog sumnje da su vođenjem knjiga pričinili štetu od 122.069 KM.

- Podnesen je i jedan izvještaj protiv odgovornih lica zbog sumnje da su nepravilnim izdvajanjem sredstava pravnog lica nanijeli štetu od 235.510 maraka - naveli su u Poreskoj upravi.

Ekonomisti ističu da je rast otkrivenog kriminala u privredi rezultat efikasnog rada Poreske uprave, odnosno odluke novog rukovodstva da neke stvari nazove pravim imenom i pokuša nelegalno poslovanje svesti u legalne tokove.

- Prije je kriminala u privredi bilo mnogo više. Borba protiv korupcije je počela i taj proces treba da bude što jači. Na taj način inspektori će pokazati onima koji planiraju da nelegalnim radnjama oštete budžet da jednostavno neće moći to lako da sprovedu u djelo - naveo je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Naglasio je da nadležne institucije treba svakako da obuhvate što veći broj onih koji se bave nelegalnim poslovima.

- Nemoguće je kriminal iskorijeniti u potpunosti, jer se počinioci nelegalnog poslovanja mijenjaju iz dana u dan i prilagođavaju aktivnostima nadležnih institucija - zaključio je Ljuboja.

Poslovi

Službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave u prošloj godini su, pored podnesenih izvještaja tužilaštvima, sproveli brojne radnje po zahtjevima sudova i tužilaštava te uzeli 142 izjave, uradili 78 provjera poslovanja, kao i 39 analiza poslovanja preduzeća.

- Takođe su radili na međunarodnoj razmjeni informacija, ali i podataka sa institucijama Srpske i BiH. Urađen je i znatan broj informativnih kontrola te drugih radnji - naveli su u Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana