U budućem Savjetu ministara sigurni samo Tegeltija i Bevanda

Darko Momić
U budućem Savjetu ministara sigurni samo Tegeltija i Bevanda

Banjaluka - Zvanični kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija jedini je siguran budući član tog tijela iz Republike Srpske, dok se imena budućih ministara spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, transporta i komunikacija, te ministra za ljudska prava i izbjeglice još uvijek ne znaju.

Prema saznanjima “Glasa Srpske”, aktuelni šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac ima ambiciju da zamijeni šefa SDS-a Mirka Šarovića na čelu ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ali tu postoji određeni problem jer bi odlaskom Košarca u ministarsku fotelju, SNSD izgubio važnog poslanika u Predstavničkom domu.

Izvor “Glasa” dobro upućen u zbivanja na političkoj sceni kaže da se ne zna ko će u preostale dvije ministarske fotelje, ali da je notorna glupost ono što su objavili pojedini mediji da bi predsjednik Narodne skupštine RS i lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović mogao u fotelju ministra transporta i komunikacija.

- Ukoliko bi se to desilo, Čubrilovića bi u poslaničkim klupama zamijenio Borivoj Obradović koji je ostao u DNS-u i koji važi za jednog od najbližih saradnika šefa banjalučkog DNS-a Milana Radovića, a time bi DEMOS spao na tri poslanika i ne bi više imao poslanički klub - objašnjava naš izvor.

Kada je riječ o budućim ministrima iz reda Hrvata, izvor “Glasa Srpske” iz HDZ-a BiH kaže da je gotovo sigurno da će na čelu ministarstva finansija i trezora koje je ponovo pripalo Hrvatima ostati aktuelni ministar Vjekoslav Bevanda, dok imena budućih hrvatskih kadrova na čelu ministarstava civilnih poslova i pravde nisu poznata. Iako se špekuliše da bi aktuelni ministar pravde Josip Grubeša mogao da ostane u toj fotelji, naš sagovornik kaže da ni to nije sto odsto sigurno bez obzira na to što Grubeša slovi za odanog stranačkog vojnika.

- Nisu tačne ni spekulacije da bi aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara mogao da zamijeni Adila Osmanovića na čelu Ministarstva civilnih poslova, jer je mnogo realnije da će Čavara ostati na sadašnjoj funkciji zato što zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto ne podržava ambicije aktuelne šefice Kluba Hrvata u Domu naroda Lidije Bradara koja želi da ide na funkciju predsjednice FBiH - tvrdi naš izvor iz vrha HDZ-a BiH.

Što se tiče Bošnjaka kojima su pripali resori spoljnih poslova, odbrane i bezbjednosti, špekuliše se da lider SDA Bakir Izetbegović sebe vidi u fotelji šefa diplomatije umjesto Igora Crnatka, dok bi ministri odbrane i bezbjednosti mogli da budu kadrovi DF-a i SBB-a.

Ali sve te kombinacije, narodski rečeno, ne piju vodu dok ne bude pokrenuta procedura imenovanja novog Savjeta ministara za šta je potrebno da prvo Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju mandatara, pa da on prođe sve provjere i konsultacije sa parlamentarnim partijama. Tek nakon toga bi Predstavničkom domu trebalo da predloži sastav novog Savjeta ministara i to u skladu sa stranačkim dogovorom, bez uplitanja samog predsjedavajućeg.

Zamjenici ministara

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović precizirali su i kome pripadaju funkcije zamjenika ministara u budućem Savjetu ministara.

Srbi bi trebalo da budu zamjenici ministara odbrane, bezbjednosti i civilnih poslova, Hrvati u foteljama zamjenika ministara spoljnih poslova, transporta i komunikacija, za ljudska prava i izbjeglice, te ministra odbrane koji jedini ima dva zamjenika, a Bošnjaci bi trebalo da budu na funkcijama zamjenika ministara pravde, finansija i trezora, te spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana