Trasa kroz Brčko u sjeni politike

Vedrana Kulaga Simić
Trasa kroz Brčko u sjeni politike

BANjALUKA - Nova runda razgovora o trasi budućeg autoputa koji će povezivati Sarajevo i Beograd, a koja prolazi kroz Brčko distrikt, biće održana do kraja mjeseca, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća o izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda otvoreno su razgovarali u decembru prošle godine, sa akcentom na dionicu koja treba da ide preko teritorije Brčko distrikta, jer je u pitanju svojevrsno čvorište i kao takvo je od posebnog interesa i za Republiku Srpsku i Federaciju. Tada je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić zadužen da što prije organizuje novi sastanak u vezi sa gradnjom autoputa da bi otvorili ozbiljne pregovore o tom projektu u BiH, a posebno razmotrili moguće trase kroz distrikt.

Problem stvara činjenica da sada postoji pet, šest trasa, čije su dužine oko 55 kilometara, a prije petnaestak godina bila je u planu samo jedna, duga tridesetak kilometara. Sa Kadrićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, dok je s druge strane direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” za “Glas Srpske” rekao da još nema tačnog datuma sastanka, ali da očekuje da će svi ponovo naći za istim stolom u drugoj polovini januara.

- Nakon sastanka u Sarajevu dobili smo dopis iz Brčko distrikta da budu imenovani članovi zajedničke komisije koja će razmatrati trase kroz taj grad. Poslali smo četiri imena i time poštovali rok da to uradimo do 15. januara, tako da očekujemo pozive već od 20. u mjesecu - kazao je Topić.

Očekuje da će pregovori brzo dovesti do konačnog dogovora, a Srpska će, sa svoje strane, kako je rekao, dati maksimalan doprinos tome zbog važnosti cijelog projekta, ali i dionice kroz distrikt.

- Vjerovatno će i u ovome biti politike, kao i svuda, ali riješićemo to. Ovo je svima važno za razgovore o finansiranju i drugim važnim stvarima i zato ne treba odugovlačiti niti dozvoliti da se politika miješa - poručio je Topić.

Sličan odgovor za “Glas” dao je i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović, naglašavajući da je u interesu svih da dogovor što prije bude postignut.

- Dio kroz Brčko distrikt je važan za Srpsku da bi spojio autoput od Rače i Bijeljine prema Banjaluci, ali značajna je i trasa koja ide od Rače, preko Bijeljine, do Tuzle, Zavidovića, Žepča i Sarajeva. Za sve je Brčko važna tačka - rekao je Mitrović, koji je ranije istakao da Brčko i FBiH kasne sa aktivnostima i definisanjem trasa za budući autoput.

Predstavnici BiH su u Ankari još u martu 2021. godine, tokom sastanka sa delegacijom Turske, potpisali sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd. Planovima je predviđena izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom te od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je u toku gradnja mosta. Ukupna vrijednost posla, koji dijelom finansira i Turska, iznosi oko četiri milijarde evra, a početak radova u Srbiji je ozvaničen još u oktobru 2019. u Sremskoj Rači, u prisustvu predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Finansiranje

Vojin Mitrović je ranije govorio i o finansiranju projekta. Precizirao je da Turska, koja će biti izvođač radova, pregovara o komercijalnom ugovoru, a da Republika Srpska o uslovima finansiranja za dio puta preko svoje teritoriju pregovara sa jednom ruskom državnom agencijom, dok FBiH treba da finansira svoj dio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana