Tegeltija izabrao Božovića

Željka Domazet
Tegeltija izabrao Božovića

SARAJEVO - Mlađen Božović, kojeg je za mjesto u novom sazivu Savjeta ministara BiH kandidovao njegov stranački kolega i potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić, predložen je juče za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, čime je definitivno iz igre ispao Draško Aćimović, kojeg su predložili stranački organi DNS-a.

Predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji (SNSD) dostavljen je, naime, prijedlog imena budućih ministara i zamjenika ministara iz reda bošnjačkih političkih partija, te iz reda ostalih, među kojima je Mlađen Božović, za koje je zatražena provjera kod Centralne izborne komisije BiH i Agencije za istrage i zaštitu, dok je za kandidate iz reda srpskog i hrvatskog naroda to ranije zatraženo. Tegeltija je izrazio nadu da će kandidati proći sve provjere i potrebne procedure.

Lider te stranke Marko Pavić rekao je za “Glas Srpske”, prije nego što je Tegeltija objelodanio koga će predložiti za ministra za ljudska prava i izbjeglice, da li Aćimovića, koji je prijedlog partije ili Božovića, koji je prijedlog pojedinca iz stranke, da to što se radi nije nikako dobro. Pavić, koji je obećao da će komentarisati Tegeltijinu odluku kada je objelodani, kasnije se nije javljao na telefon.

On je, s druge strane, za pojedine portale oštro reagovao na odluku, ističući da je to veliki udarac na koalicione odnose DNS-a i SNSD-a jer je ovo drugi put u posljednjih godinu da SNSD ne bira DNS za svog partnera, nego pojedince iz te stranke.

- Nisu u pitanju ni Aćimović ni Božović. Nijednog dovoljno ne znam, niti je bitno ko je od njih, ali bi bilo bitno da je onaj koji je izabran predstavnik DNS-a, a ne pojedinaca iz DNS-a - kazao je Pavić.

Nešić, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, pobunio se na odluku Predsjedništva stranke da Aćimović bude ministar, te je, u međuvremenu dostavio Tegeltiji prijedlog da ministar bude Božović.

Nešić je juče, nakon odluke, zahvalio koalicionim partnerima što su predložili Mlađena Božovića. On je rekao da je Božović kandidat DNS-a i da je očigledno da je Aćimović prošlost.

- Izabran je DNS-ov kandidat. To nije Nešićev kandidat niti bilo kojeg pojedinca i očekujem da obavlja funkciju u skladu sa zakonom - rekao je Nešić, dodajući da će DNS ostati jedinstven i da je prošao bolji kandidat koji ima veću podršku u DNS-u.

Na pitanje zbog čega se pobunio protiv odluke Predsjedništva stranke i zbog čega je samo dan poslije promijenio mišljenje, za federalne medije je odgovorio da odluka Predsjedništva nije sveto pismo, te da se predomislio u vezi sa Aćimovićem nakon što se upoznao sa nekim činjenicama i izjavama u vrijeme kada je bio potpredsjednik SDP-a.

Nešić ne očekuje rat u DNS-u, iako nije ispoštovana odluka predsjednika Marka Pavića i ostatka članova Predsjedništva.

- DNS je dobio ministra. Što se mene tiče, biće mir. Ako neko drugi ima volju da vodi neki rat, može da pokuša - kazao je Nešić i naglasio da trenutno nema ambiciju da zamijeni na liderskoj poziciji Pavića, za kojeg ističe da mu je kao drugi otac.

Božović, koji je bio direktor Fonda za povratak BiH, juče je istakao da će opravdati povjerenje i da će biti prevaziđene sve nesuglasice.

Termini

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić kaže da je Parlament spreman da održi hitnu sjednicu   na kojoj bi se potvrdio novi saziv Savjeta ministara i da su definisani 23. i 30. decembar.

- To ne zavisi od nas. Mi smo spremni zakazati i tu sjednicu za imenovanje Savjeta ministara čim se završe provjere i od predsjedavajućeg dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika. Nadamo se da ćemo stići do 23. decembra, a ako to zbog procedure provjera ne bude moguće, naredni termin je 30. decembar - rekao je Zvizdić.

Zamjenik šefa poslaničkog Kluba SNSD-a Snježana Novaković-Bursać za “Glas Srpske” je rekla da očekuje da će Savjet biti potvrđen 23. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana