Tegeltija i Helez sami sebe izabrali

Vedrana Kulaga Simić
Tegeltija i Helez sami sebe izabrali

BANjALUKA - U BiH se nerijetko dešava da pojedini funkcioneri sjede, naročito nakon izbora, na duplim, nespojivim pozicijama, a prilikom biranja novog saziva Savjeta ministara ponovo se došlo u situaciju da su među kandidatima za ministre bili i poslanici te da su sami sebi dali glas za prelazak na drugu funkciju.

Zoran Tegeltija (SNSD) i Zukan Helez (SDP BiH) u srijedu su, sa pozicija poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, glasali za predloženi sastav Savjeta ministara čiji su i sami bili dio, jer su bili predloženi i za ministre finansija i trezora, odnosno odbrane na zajedničkom nivou vlasti.

I to nije usamljen slučaj. Ista situacija zabilježena je i krajem 2019. kada su Staša Košarac i Vojin Mitrović iz SNSD-a, kada se glasalo za ministre na nivou BiH, bili isto tako poslanici i kandidati, a na kraju i glasali sami za sebe. U istoj poziciji četiri godine ranije bio je i Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a, koji je, glasajući za predloženi saziv Savjeta ministara, glasao i za sebe, jer je bio predložen za ministra finansija i trezora BiH.

Sagovornici “Glasa Srpske” tvrde da do toga dolazi jer takve situacije nisu definisane ni Poslovnikom o radu Predstavničkog doma Parlamenta BiH ni Izbornim zakonom, za razliku od Republike Srpske, odnosno republičkog parlamenta, gdje, što je viđeno u decembru prošle godine prilikom izbora novog saziva Vlade Republike Srpske, nisu glasali oni poslanici koji su bili predloženi za ministre.

Do promjena u propisima trebalo bi, prema njihovim viđenjima, da dođe i u Parlamentu BiH, jer nije politički korektno, a ni etički da poslanik glasa sam za sebe. Pojedinci smatraju da bi trebalo ponovo pričati na nivou BiH o već ranije predloženom institutu “mirovanja” mandata. SDP BiH je tada, naime, predložio izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno da lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast na svim nivoima vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje jedne funkcije, a drugu staviti u “mirovanje”. Izmjene su jednoglasno podržane u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda Parlamenta, tako da nisu stupile na snagu.

Zamjenik predsjedajućeg srpskog Kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković kaže za “Glas Srpske” da je Izborni zakon jedinstven i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament BiH.

- To se reguliše poslovnicima o radu, a u Srpskoj je to uređenije. Sigurno je loša praksa da poslanici glasaju za sebe kad su kandidati i za ministre. To u budućnosti treba mijenjati, jer ionako dolazi do dvostrukih funkcija.

Mislim da će o tome ponovo morati pričati kroz izmjene Izbornog zakona - rekao je Petković, koji je u prošlom mandatu vlasti bio potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Dugogodišnji poslanik i delegat u Parlamentu BiH Lazar Prodanović (SNSD), koji je bio dio i radnih grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ukazuje na dvije opcije - mijenjanje poslovnika o radu Predstavničkog doma i ugrađivanje preciznih odredaba u Izborni zakon BiH.

- Poslovnik može definisati da se, ako je poslanik kandidat za ministra, njegov glas ne broji, a postoji drugi model da kandidati koji se predlažu za taj nivo vlasti prije toga treba da podnesu ostavku na mjesto poslanika, a postoji i opcija, o kojoj je pričano, a to je mirovanje mandata - istakao je on za “Glas”.

Pozicije

Funkcioner SNSD-a Vojin Mitrović je bio prvi koji je nakon izbora 2022. obavljao nespojive funkcije jer je nastavio da bude ministar komunikacija i transporta BiH do izbora novog saziva Savjeta ministara, koji nije bio ni blizu formiranja kad je konstituisan sastav Narodne skupštine, gdje je on i prihvatio mandat narodnog poslanika. I Denis Zvizdić je poslije izbora 2018. bio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH i Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a u sličnim pozicijama su bili i drugi iz Srpske i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana