Svečani defile zastava Vojske Republike Srpske u Banjaluci VIDEO

G.S.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Banjaluci se održava svečani defile zastava u okviru obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Defile je krenuo u 17.30 časova od Narodnog pozorišta Srpske, Ulicom kralja Petra Prvog Krađorđevića do Trga Krajine.

Od 18 časova na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja predviđen je bogat kulturno–umjetnički program u kojem će učestvovati etno-grupa "Trag" i Radničko-kulturno-umjetničko društvo "Pelagić", a u 19 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje će biti nastavljeno svečanom akademijom koja će od 20 časova biti održana u Kulturnom centru "Banski dvor".

Centralna manifestacija, povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja VRS i i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog Republika Srpska, biće održana sutra u kasarni "Kozara" u Banjaluci, a prethodili su joj brojni sadržaji širom Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u odbrambeno-otadžbinskom ratu za odranu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana