Sve bolje od otkaza

Vedrana Kulaga
Sve bolje od otkaza

BANjALUKA - Sve više radnika u Republici Srpskoj traži pomoć zbog najava da će pojedini poslodavci, zbog vanredne situacije i smanjenja obima posla, dijeliti otkaze, pa čak i odjavljivati djelatnosti, a nadležni ponovo apeluju da to bude posljednja opcija jer traže način da sačuvaju što više radnih mjesta.

U Inspektoratu RS i sindikatima kažu da im se svakodnevno obraća sve više radnika tražeći savjete zbog situacije u kojoj su se našli zbog pojave virusa korona, a neki su u razgovorima sugerisali da se razmotri ideja da se poslodavcima u najugroženijim djelatnostima dozvoli isplata minimalne plate, koja u RS iznosi 520 maraka, samo da ne ostaju bez posla, a neki bi čak bili spremni da mjesec-dva ne dobijaju platu, samo da sačuvaju radno mjesto.

Kako bi što manje zaposlenih dobilo otkaz, i Vlada RS je spremna da pomogne poslodavcima prilikom izvršavanja njihovih obaveza.

Premijer Srpske Radovan Višković juče je, govoreći o subjektima koji su najviše pogođeni, kao što su ugostitelji, trgovci, mali preduzetnici i slično, rekao da je dogovor da poslodavci isplate radnicima neto platu, a da razlika do bruto plate bude na teret Vlade i budžeta.

- Za te radnike Vlada će uplatiti poreze i doprinose. U tom smislu ne želimo da narušimo funkcionisanje naših fondova - kazao je Višković.

On je najavio mjere i za radnike iz nekih drugih pogođenih sektora nakon što se sumiraju podaci nadležnih organa i organizacija.

- Završetkom marta ili početkom aprila imaćemo jasnu situaciju kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima budžeta - rekao je Višković.

Predstavnici sindikata ističu da neki poslodavci ishitreno reaguju, te da treba da sa svojim radnicima vide šta mogu da učine prije nego što se odluče na drastične korake poput stavljanja katanca na radnje.

Generalni sekretar Saveza sindikata Srpske Goran Stanković rekao je da od poslodavaca traže da zaštite zdravlje radnika, te da ne otpuštaju i ne smanjuju plate.

- U kontaktu smo sa Vladom i do kraja mjeseca biće sastanaka na kojima ćemo određene stvari definisati - naveo je Stanković i istakao da su se od trenutka pojave virusa korona u RS  Zavodu za zapošljavanje prijavila 134 lica, što ne odstupa od vremena prije pandemije.

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić kaže da pomoć i savjete od njih traže i radnici iz realnog sektora. Pozvao je radnike da trenutno ne potpisuju sporazumne raskide, dodavši da treba iskoristiti sve zakonske mogućnosti, od odsustva, godišnjih odmora do instituta “čekanja”.

- Prodavnice, apoteke i pekare nikada bolje nisu radile, gradilišta nisu zatvorena. Konkretno, pogođeni su radnici u uslužnim djelatnostima i mikropreduzeća. Moramo napraviti sektorsku podjelu, jer ne možemo sada sve privrednike staviti u isti koš - kazao je Marić.

Naglasio je da je Vladi RS predložio primjenu slovenačkog modela, odnosno da u pogođenim preduzećima tri mjeseca bude radnicima isplaćivano 80 odsto od prosječne zarade u protekla tri mjeseca, s tim da 40 odsto ide na teret poslodavca, a 40 odsto na teret države za one u realnom sektoru.

I dok u Poreskoj upravi RS ističu da za sada nema masovnih odjava već da je situacija kao u ranijim mjesecima, u Inspektoratu RS naglašavaju da se sve više radnika raspituje o svojim pravima jer su poslodavci najavili da će iz ekonomskih razloga otkazivati ugovore o radu, ali i u potpunosti odjavljivati obavljanje djelatnosti. Inspekcija rada, dodali su, može samo kontrolisati da li je poslodavac omogućio radniku korišćenje svih zakonskih prava.

- Želimo da apelujemo na poslodavce da u razgovoru sa radnicima pokušaju usaglasiti rješenje o načinu radnog angažovanja i isplati plata, a da krajnja mjera bude otkaz ugovora i odjava djelatnosti - poručili su iz republičke inspekcije.

Pravila

Zakonom o radu propisano je, kažu u Inspektoratu RS, da poslodavac može radniku da otkaže ugovor o radu ako postoji opravdan razlog.

- Poslodavac je dužan da prije otkaza radnika pismeno obavijesti o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu i da mu ostavi rok od najmanje osam dana od dana obavještenja da se izjasni na navode. Rješenje o otkazu mora da se dostavi radniku lično. Ako radnik ima ugovor na neodređeno vrijeme, a kojem radni odnos prestaje otkazom, nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada kod poslodavca, dužan je da isplati otpremninu, izuzev ako je otkaz posljedica povrede radne dužnosti, ako je radnik osuđen za krivično djelo i slično - pojasnili su u Inspektoratu i dodali da radnik može svoja prava da traži i u sudskom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana