Svakog dana BiH napuste 42 radnika

Marijana Miljić Bjelovuk
Svakog dana BiH napuste 42 radnika

BANjALUKA - BiH je u prošloj godini oborila sve rekorde kada je u pitanju odlazak stanovništva na rad u inostranstvo jer je, prema zvaničnim podacima, domaće tržište napustilo više od 15.000 građana koji su dobili radne dozvole za Sloveniju i Njemačku.

Koliko su ovi podaci alarmantni najbolje pokazuju brojevi, prema kojima su BiH u prosjeku mjesečno napuštala 1.272 radnika, odnosno 42 dnevno.

U izvještaju o radu za prošlu godinu Agencije za rad i zapošljavanje BiH navedeno je da su samo lani izdali radne dozvole za 14.581 građanina za rad u Sloveniji. Pored te zemlje, BiH ima sporazum sa Njemačkom o zapošljavanju njegovatelja na osnovu kojeg je prošle godine u toj zemlji zaposleno 683 državljana BiH. Pored toga, BiH je u Njemačku poslala i dodatna 22 studenta na ferijalnu praksu.

Pored ovih zvaničnih brojeva, imamo i veliki broj onih građana koji samostalno pronalaze posao mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH i odlaze na rad u Sloveniju i Njemačku, ali i druge zemlje širom svijeta.

Ekonomisti ističu da je u BiH odavno upaljen alarm kada je u pitanju odlazak domaće radne snage, ali da niko ne čini ništa da to promijeni.

- Opterećenja na isplaćene plate u BiH su visoka. Ta opterećenja čine nekonkurentnim bilo kakav proizvodni ili uslužni servis. Ako ne budemo ništa učinili o tom pitanju, egzodus kvalifikovane radne snage biće nastavljen. Trenutna situacija pokazuje da oni koji su se trenutno vratili u BiH zbog pandemije čekaju da se stanje smiri kako bi se vratili na posao u neku od evropskih zemalja, dok drugi i dalje kroje planove za to - naveo je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Naglasio je da, ako vlast ne bude razmišljala na drugi način, postoji bojazan da u BiH uskoro neće biti radnika za najobičnije poslove.

- Ne treba ni da pominjemo one visokokvalitetne kadrove koji olako dolaze do posla u inostranstvu. Njih već odavno manjka na domaćem tržištu - naveo je Pavlović.

Sličan stav imaju i u agencijama za posredovanje pri zapošljavanju u kojima navode da pandemija virusa korona neće zaustaviti odlazak domaće radne snage.

- Vjerujemo da će vrlo brzo loš trend odlaska domaćeg stanovništva na rad u evropske zemlje biti nastavljen jer kriza u vezi sa virusom korona jenjava. Novi zakon o zapošljavanju u Njemačkoj omogućava građanima da sami odu u tu zemlju bez dozvole za rad i boravak i tamo potraže radni angažman, tako da će alarmantni podaci o odlasku domaćih građana u inostranstvo dobiti samo na snazi - rekao je “Glasu Srpske” direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Naglasio je da je svakako i veliki broj onih građana koji odlaze u inostranstvo i rade na crno, te dodao da vjeruje da je trenutno stanje nastalo zbog pandemije samo “zatišje pred buru”.

- Domaće tržište ima svoj kapacitet i može da bude interesantno uz neke promjene, ali ova država je veliki gubitnik svih tih procesa i zbog toga možemo da očekujemo samo dalji odlazak domaće radne snage - rekao je Vukajlović.

Planovi

U planu rada Agencije za rad i zapošljavanje BiH za ovu godinu navedeno je da očekuju da samo u 2020. izdaju radne dozvole za rad u Sloveniji za 12 domaćih radnika. Pored toga, u planu je da u Njemačku ode najmanje 850 radnika putem ove agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana