Sudovi i tužilaštva ne štite tajne podatke

Darko Momić
Sudovi i tužilaštva ne štite tajne podatke

BANjALUKA - Sudovi i tužilaštva na svim nivoima u BiH koriste tajne podatke suprotno Zakonu o zaštiti tajnih podataka i ne preduzimaju nikakve aktivnosti u smislu razvoja sveukupnog sistema zaštite tajnih podataka, navedeno je u Godišnjem izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o operativnom i tehničkom nadzoru u oblasti zaštite tajnih podataka za 2019. godinu.

U izvještaju koji je upućen na razmatranje Komisiji za odbranu i bezbjednost i Komisiji za nadzor nad radom OBA Parlamenta BiH, upozorava se da bi zbog toga moglo doći do “zastoja u rukovanju tajnim podacima” u pravosudnim institucijama.

- Kako ne bi došlo do “zastoja u rukovanju tajnim podacima”, tj. do obustavljanja slanja i prijema tajnih podataka od strane sertifikovanih institucija i agencija, u narednom periodu je potrebno staviti akcenat na pravosudne institucije s ciljem uspostavljanja potrebnih standarda i uslova za dobijanje sertifikata koji izdaje Sektor za zaštitu tajnih podataka Ministarstva bezbjednosti - Državni sigurnosni organ (DSO) - navedeno je u izvještaju.

Pored sudova i tužilaštva, ni Visoki sudski i tužilački savjet BiH, zatim Uprava za indirektno oporezivanje, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za policijsku podršku, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja i ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog i Posavskog kantona nemaju ispunjen ni minimum propisanih standarda sa aspekta personalne, dokumentacione i fizičke sigurnosti tajnih podataka.

- Aktivnosti na ispunjavanju standarda i uspostavljanju potrebnih organizacionih, fizičkih i tehničkih mjera zaštite tajnih podataka u ovim institucijama su “u završnoj fazi” - navedeno je u izvještaju.

Prema tvrdnjama naših sagovornika iz bezbjednosnih krugova koji su insistirali na anonimnosti, izvještaj Ministarstva bezbjednosti praktično otkriva da tajnim podacima pod najvišom oznakom tajnosti u BiH mogu da barataju osobe koje na to nemaju pravo.

- Nadzor koji su izvršili službenici DSO-a u 2019. godini pokazali su niz propusta i nedostataka u oblasti zaštite tajnih podataka, prije svega u pravosudnim institucijama i policijskim agencijama, što kod građana pojačava nepovjerenje prema tim institucijama, ali i prema vladavini prava u BiH - kaže naš sagovornik.

Ministarstvo spoljne trgovine

Službenici Sektora za zaštitu tajnih podataka Ministarstva bezbjednosti BiH - Državni sigurnosni organ (DSO) tokom nadzornih i aktivnosti na sertifikovanju sigurnosnih područja za zaštitu tajnih podataka u 2019. godini ustanovili su ozbiljne propuste u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- U MSTEO nisu ispunjeni uslovi za sertifikovanje sigurnosnog područja za rukovanje tajnim podacima do stepena “vrlo tajno” - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana