Šta o proboju koridora kažu oni koji su 1992. bili spremni dati život: Nismo imali pravo da ne uspijemo

Vedrana Kulaga Simić
Šta o proboju koridora kažu oni koji su 1992. bili spremni dati život: Nismo imali pravo da ne uspijemo

BANjALUKA - U tim sudbonosnim trenucima za srpski narod 1992. viđeni su veliki podvizi, strahovito junaštvo, nevjerovatan moral. Koridor nije imao pravo da ne uspije. Bila je to bitka svih bitaka.

Tim riječima za “Glas Srpske” započeli su priču nekadašnji komandanti jedinica koje su, između ostalih, učestvovale u proboju koridora, jednoj od najsvjetlijih i najznačajnijih bitki u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Prvobitni put ka Srbiji bio je, kako je u očaju i zatraženo, kao kozja staza ali je sadejstvom vojnika iz Srpske i nekadašnje Republike Srpske Krajine oslobođena velika teritorija i izvojevana sloboda.

Miro Šikarac, ratni komandant “Vukova s Vučijaka” i nasljednik legendarnog Veljka Milankovića na toj poziciji nakon njegove pogibije, kaže da se nada da će ova operacija biti izučavana i na vojnim školama te da će djeca imati priliku da uče o njoj. Prva bitka bila je zauzimanje Cera gdje su prvi izašli “Vukovi” i time otvorili vrata za proboj koridora.

- Bitka na Ceru treba da se slavi do neba. To je prva prava bitka gdje je VRS odnijela pobjedu. Sve do tada je bilo manje-više uspješno, ali to je jedna bitka koja je bila presudna za proboj koridora - rekao je Šikarac, ne zaboravljajući ni druge bitke u kojima su učestvovali njegovi, ali i na stotine drugih hrabrih vojnika.

Misli da još svi nisu svjesni značaja koridora ni tri decenije kasnije.

- Mnogi još ne znaju kako je sve to izgledalo, a mnogi su bogami i zaboravili kako je sve izgledalo prije proboja koridora u Krajini jer su i bebe umirale bez kiseonika. Nedovoljno cijenimo žrtvu koju su podnijeli borci Republike Srpske, a samim tim i “Vukovi s Vučijaka” u proboju koridora - zaključio je Šikarac.

Probijanje koridora je za tadašnjeg komandanta Druge oklopne brigade Vojske RS Miku Škorića bio imperativ jer su se nazirali dvostruki aršini međunarodne zajednice, koja nije čula ni plač beba u Banjaluci koje su vapile za kiseonikom.

- Jednostavno, morali smo da se spojimo sa Srbijom. Velike bitke su vođene na koridoru. Bio sam u taktičkoj grupi koju je vodio Slavko Lisica na pravcu Doboj - Derventa i praktično smo imali zadatak da širimo koridor i da idemo na rijeku Savu. Ja nikada poslije toga kod ljudi nisam vidio takav moral kao kod probijanja koridora. To je zaista jedan herojski primjer naših jedinica. Proboj koridora bila su stalna borbena dejstva - rekao je.

Prisjećajući se ofanzive na Brod ispričao je da je Lisica, početkom oktobra 92, donio kako je opisao čudnu odluku na iznenađenje jedinica i komandanata.

- Iako smo tada stalno išli preko Kostreša, Bijelog Brda, odjednom je zapostavio taj pravac i koncentrisao snage na pravcu prema Gornjim i Donjim Kolibama prema Brodu. U ta dva-tri dana pregrupisao je snage i napravio jednu borbenu grupu. Ideja je bila u početku da štitimo krila osinjskoj, prnjavorskoj brigadi koje su imale dobar početni uspjeh, odnosno prešle obodni kanal koji smo unazad dva-tri mjeseca bili zaglavljeni. Ipak, grupisali smo tenkove, bili lukavi. Jedna jedinica ubačena je neprijatelju iza leđa, jedan mladić se svojom grupom sudario sa jednom takvom grupacijom koja je htjela da se ubaci nama iza leđa, ali je uspio da izmanevriše i tad smo silovito krenuli. Za tri dana smo uspjeli i ušli u Brod - ispričao je.

U svakom borcu i starješini je bilo toliko pozitivne energije.

- Znalo se da ako ne uspijemo s koridorom da ćemo biti u velikim neprilikama. I zato je brzo donesena odluka - zaključio je.

Probojem koridora ka Srbiji narod je dobio slobodu, a pune tri decenije od ovog, kako ga s ponosom nazivaju, istorijskog podviga srpske vojske biće obilježene u nedjelju na Dugoj Njivi, nadomak Modriče gdje je tokom dobrog dijela borbi bilo i istureno komandno mjesto.

Džentlmeni

Miko Škorić se prisjetio i kako je opisao džentlmenske noći, 6. oktobra na obali Save.

- Naredio sam da topovi, tenkovi i sve što može da gađa što prije izađe na Savu i bude u pripravnosti da djeluje. U vezu se upleo neko njihov i tražio da se čuje sa Lisicom, a ja sam se poigrao. Rekao sam da je to sinonim za lukave srpske komandante pa može i sa mnom da priča. Tražio je da se dogovore, da dolaze civili i da nema potrebe za granatiranjem. Kažem da je to u redu, naša strana je ispoštovala, ali je u jednom momentu granata sa one strane je pala kod nas. A onaj što je molio za sporazum javio je, brže-bolje, da se jedan topnik oteo. Zamolio sam za više discipline i posle te granate napravljeno je primirje - ispričao je Škorić.

 

Vezani tekstovi:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana