Srpskoj isti tretman kao i Srbiji

Dragana Orlović
Srpskoj isti tretman kao i Srbiji

BANjALUKA - Republika Srpska do sada je imala isti tretman kao i Srbija kada je u pitanju cijena ruskog gasa, što se, kako tvrde stručnjaci u ovoj oblasti, očekuje i u idućem periodu, barem dok se tržište malo ne smiri.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon nedavnog sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju saopštio da će za građane Srbije cijena ruskog gasa idućih šest mjeseci ostati nepromijenjena i iznosiće 270 dolara za 1.000 metara kubnih.

U Moskvi će ove sedmice otputovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Najavljeni su razgovori o svim važnim političkim pitanjima i privrednoj saradnji. Jedna od tema biće, kako je Dodik za "Sputnjik" naveo, i izgradnja gasovoda od Rače, odnosno, od Bijeljine do Banjaluke, o čemu postoji dogovor iz vremena Južnog toka, da se gradi zajedno sa "Gaspromom".

- Pošto gradimo autoput, to je dobra prilika da pratimo tu trasu i izgradimo gasovod do Banjaluke. Nama su Rusi već potvrdili da će do kraja godine biti ista cijena gasa koju imamo, slična onoj koju ima i Srbija - rekao je Dodik i dodao da će pokušati dobiti ono što je predsjednik Srbije dobio za narednih nekoliko mjeseci dok se tržišta ne stabilizuju.

Prirodni gas za potrošače u Republici Srpskoj obezbjeđuje preduzeće "Gas-Res" Banjaluka, koje ima direktni ugovor sa "Gasprom eksportom".

Direktor preduzeća "Gas Res" Ljubo Glamočić rekao je za "Glas Srpske" da očekuju pozitivne vijesti iz Moskve, gdje bi Dodik, kako ističe, trebalo da se sastane i sa rukovodstvom "Gasproma".

- Planiran je taj sastanak, gdje će teme biti o svim projektima u vezi sa gasnim sektorom, od izgradnje gasovoda, mogućnosti izgradnje termoelektrana pa do razgovora o ostalim postrojenjima - naveo je Glamočić.

On je naglasio da je Republika Srpska do sada imala isti tretman kao i Srbija kada je u pitanju cijena gasa te da se isto to očekuje i sada.

- Vjerujemo da ćemo zadržati istu poziciju kao i Srbija. Barem u prvih nekoliko mjeseci iduće godine, dok se tržište malo ne smiri - naveo je Glamočić.

Podsjetio je da je trenutna cijena gasa u Republici Srpskoj oko 300 dolara za 1.000 metara kubnih.

- Na cijenu gasa od 270 dolara koliko je utvrđeno za Srbiju, mi imamo dodatni trošak transporta, koji je u prosjeku od 25 do 30 dolara - ističe Glamočić. Srbija će zahvaljujući sporazumu sa Rusijom i cijenom gasa ispod tržišne vrijednosti, prema procjenama tamošnjih ekonomista, uštedjeti čak 1,1 milijardu dolara. Međutim, privreda Republike Srpske, kako kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac, nije veliki konzument gasa, pa i koristi zbog povoljne cijene, neće biti velike kao što će ih imati Srbija. Iako je riječ, kako Grabovac ističe, o čistom energentu, koji je do postojeće energentske krize bio izuzetno ekonomičan, Srpska ga do sada nije koristila u dovoljnoj mjeri.

- Ukoliko bude postojala mogućnost sklapanja dugoročnih ugovora o snabdijevanju gasom iz Rusije po povoljnim cijenama, građani i privreda Republike Srpske bi sigurno imali dugoročne i velike koristi od takve promjene u strukturi potrošnje energenata - naglasio je Grabovac za "Glas".

Da su u toku pregovori u vezi sa cijenom ruskog gasa za građane u BiH, potvrdio je i direktor "Sarajevo gasa" Slavo Krajišnik, koji je naveo da te pregovore za tržište u BiH vode "Energoinvest" iz FBiH i "Gas-Res" iz Srpske.

- Pregovori trebaju biti okončani prije Nove godine - rekao je Krajišnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana