Srpska uvela vanredne mjere zbog virusa korona: Zatvaraju se sve škole i fakulteti, zabranjena javna okupljanja

A.J.R.
Srpska uvela vanredne mjere zbog virusa korona: Zatvaraju se sve škole i fakulteti, zabranjena javna okupljanja

BANjALUKA – Sve srednje i osnovne škole u Republici Srpskoj, kao i visokoškolske ustanove zatvaraju se na period od 21 dan, rekao je danas predsjednik Vlade RS Radovan Višković nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima u Srpskoj.

- Donijeli smo pet zaključaka iz preventivnih razloga kako bi zaštitili naše građane i Srpsku - rekao je Višković i dodao da je preporuka da se u ovom momentu ne zatvaraju vrtići, ali da se pojača kontrola.

On je istakao da se zabranjuju i sva javna okupljanja do 30. marta, da neće biti igrane predstave u pozorištu, koncerti će biti otkazani a sportski događaji će se održavati bez publike.

Višković je dodao i da će se  obratiti Savjetu ministara i graničnoj službi da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih virusom korona, a posebno iz Italije, Kine i Južne Koreje.

On je naveo da se obavezuju zdravstene ustanove u Srpskoj da sačine plan rada u vanrednim okolnostima.

- Večeras u 19 časova održaćemo sastanak sa direktorima svih bolnica iz Srpske - dodao je Višković.

U Srpskoj su do sada evidentirana četiri pacijenta zaražena virusom korona – po dva u Banjaluci i Čelincu.

Prema najnovijim informacijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Srpskoj nema novooboljelih od virusa korona, a pod zdravstvenim nadzorom je trenutno 257 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom COVID-19.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u izolaciji je ukupno pet pacijenata, a tu zdravstvenu ustanovu do sada je napustilo 15 osoba koje su bile u izolaciji.

- Taj broj se mijenja, jer zavisi od procjene trenutnog stanja pacijenta – stoji na fejsbuk stranici Ministarstva zdravlja. Naveli su da su iz zdravstvenog nadzora izašle ukupno 103 osobe, te da će redovno obavještavati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana