Srpska na proljeće dobija novi zakon o obnovljivim izvorima energije: Krovovi kuća postaju mamac za investitore

Veljko Zeljković
Srpska na proljeće dobija novi zakon o obnovljivim izvorima energije: Krovovi kuća postaju mamac za investitore

BANjALUKA - Odluka Vlade Srpske da ponovo zakonski reguliše proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sigurno će stimulisati mnoge u Srpskoj da se u narednom periodu lakše odluče da i na svojim stambenim objektima izgrade solarne panele.

Smatraju ovo stručnjaci, a jedan od onih koji bi se mogao odlučiti na taj korak je i elektroinženjer S. M. iz Banjaluke koji je, nakon što je prije nekoliko mjeseci završio gradnju porodične vikendice, počeo da razmišlja o jednoj takvoj dugoročnoj investiciji.

- U dogovoru sa sinom napravio sam energetski efikasnu kuću, odnosno vikendicu. Odmah mi je na pameti bilo i postavljenje solarnih panela kako bih zaokružio priču, odnosno imao stalan i bezbjedan izvor struje, a pogotovo u vremenima koja su pred nama. Nakon što je Vlada predložila da uvede promjene u ovoj oblasti, sve bliže sam toj odluci, jer bi one trebalo da mi omoguće da sve eventualne viškove struje skladištim ili prodam po unaprijed zagarantovanim cijenama na tržištu, a što će mi skratiti i period otplate ove investicije. Jedan broj ljudi koje poznajem već je ušao u tu priču i postavio panele na svojim kućama ili vikendicama, a ne bi me začudilo da jednog dana ove panele vidim i na stambenim zgradama -  kaže za “Glas” ovaj Banjalučanin.

Prema riječima nadležnih iz “Etmaksa”, banjalučke firme koja se bavi projektovanjem i postavljanjem solarnih panela, odluka da se ponovo zakonski reguliše ova oblast, te uskladi sa pozitivnim praksama drugih zemalja, dobar je potez, a posebno jer će se po olakšanim i pojednostavljenim uslovima i procedurama moći izgraditi sopstvena mini-solarna elektrana za vlastite potrebe.

- Ranije je to bilo dosta komplikovano zato što se za svaki takav projekat morala pribavljati građevinska i upotrebna dozvola. To je sada promijenjeno, što će dosta uticati na smanjenje troškova postavljenja solarnih panela na stambenim objektima za skoro 50 odsto. I to je najveći benefit, ali i to što će period povrata uloženog novca biti značajno smanjen  -  istakao je direktor ove firme Siniša Maksimović.

Kako je pojasnio, kada bi se veći broj domaćinstava odlučio na ovaj korak, to bi u značajnoj mjeri oslobodilo i ogromne količine struje, koje bi onda ERS mogao po daleko višim cijenama da prodaje na inostranom tržištu.

Vlada Srpske utvrdila je krajem prošle godine Prijedlog zakona o obnovljivim izvorima energije koji bi najkasnije do proljeća trebalo da prođe skupštinsku proceduru.

Novo zakonsko rješenje trebalo bi da poveća učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji, ali i da bolje reguliše dosadašnji sistem podsticaja koji, kako su istakli predlagači novog zakona, nije dao zadovoljavajuće rezultate.

Ono što je novina jeste uvođenje kategorije “kupac-proizvođač”. Kupcu električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika biće omogućeno da istovremeno bude i kupac i proizvođač struje iz vlastitih solarnih elektrana. To se uređuje tako da vlasnik objekta može da izgradi i priključi malu solarnu elektranu na svom objektu, uz dvosmjerno brojilo, koristi je za vlastite potrebe, a višak energije prodaje ili šalje u distributivnu mrežu i tamo je “skladišti” u vidu energetskog kredita za naredni obračunski period, a koji će morati da bude iskorišćen u određenom roku. Ukoliko prilikom obračuna ostane još neki višak, on će se “nulirati”. Onima koji se odluče na prvu opciju, prodaju viškova, biće omogućen obavezan otkup struje po garantovanoj cijeni i to pravilo će važiti za solarne elektrane do 150 kilovata proizvodne snage.

Krupniji igrači

Prema novim zakonskim rješenjima, “krupniji igrači”, oni koji se odluče za gradnju većih solarnih elektrana, imaće pravo na premije, i to samo ukoliko budu izabrani kao najpovoljniji na aukcijama koje će biti sprovođene svake dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana