Španija na korak do priznanja naše dozvole

Marijana Miljić Bjelovuk
Španija na korak do priznanja naše dozvole

BANjALUKA - Vozačke dozvole stanovnika BiH nisu priznate u 12 evropskih država, a uskoro bi trebalo da uslijedi potpisivanje sporazuma sa Španijom na osnovu kojeg bi dokument o položenom ispitu na domaćim putevima važio i u toj najvećoj zemlji na Pirinejskom poluostrvu.

Pored Španije, domaće vozačke dozvole nisu priznate ni u Albaniji, Grčkoj, Kipru, Malti, Holandiji, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji te Švedskoj i Švajcarskoj.

U informaciji koju je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH dostavilo Predstavničkom domu Parlamenta BiH navedeno je da je Predsjedništvo BiH prošle godine prihvatilo sporazum između BiH i Španije o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola te ovlastilo resornog ministra da stavi svoj potpis na taj dokument.

- Upućen je poziv drugoj strani za organizovanje potpisivanja sporazuma. Čekamo odgovor od njih  - naveli su u tom ministarstvu.

Kada je riječ o sporazumima koji su u fazi usaglašavanja, nadležno ministarstvo na nivou BiH pregovora sa Albanijom i Italijom.

- Albanija je ranije otkazala pregovore u vezi sa usklađivanjem sporazuma. Ovo pitanje aktuelizovali smo i lani te im proslijedili nacrt dokumenta, ali još nismo dobili odgovor od albanske strane o tom pitanju - navode u Ministarstvu komunikacija i transporta.

Kada je riječ o Italiji, sa tom zemljom usaglašavanje sporazuma traje više od decenije, tačnije od 2012. godine. Naime, Predsjedništvo BiH je još 2016. godine prihvatilo sporazum o priznanju vozačkih dozvola i odredilo potpisnike, ali druga strana nije bila spremna za potpisivanje.

- Nakon toga Italija je 2020. godine predložila određene izmjene tabele ekvivalencije koja je prilog sporazuma i to na način da je za zamjenu “B” kategorije predviđeno posjedovanje potkategorije “A1”. Zatražili smo od njih da preispitaju svoj stav, ali odgovor nismo dobili iako smo urgirali više puta - naglašavaju u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH.

S njihove adrese inicirano je i zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Moldavijom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švajcarskom.

- Procesi sa tim zemljama nisu započeti jer ne postoji spremnost drugih strana za otvaranje pregovora  - podvukli su u resornom ministarstvu.

Takođe, od strane Slovenije obaviješteni su da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti u slučaju kada državljanin BiH ima dozvolu za boravak duže od godine u toj zemlji.

Banjalučanin Milorad M., koji već duže vrijeme živi u Italiji, navodi da se nadao kako će dvije zemlje potpisati sporazum te da neće trebati da polaže vozački ispit prema italijanskim pravilima.

- Međutim, to čekanje traje već nekoliko godina. Izgubio sam nadu da će BiH i Italija potpisati sporazum, pa sam počeo i da se spremam za polaganje vozačkog ispita u Italiji. Dobro bi došlo da taj dokument bude potpisan, ali očigledno da nema želje, volje i spremnosti da se pomogne državljanima BiH koji su u Italiji - rekao je “Glasu Srpske” Milorad M.

Njemačka

BiH je inicirala dopunu sporazuma koji je potpisan sa Njemačkom još 2015. godine i koji trenutno omogućava zamjenu vozačke dozvole kategorije “A”, “B” i potkategorije “A1”.

- Pokrenuta je inicijativa da se priznaju i ostale kategorije i potkategorije, ali još nismo dobili pozitivan odgovor od nadležnih iz Njemačke - navode u Ministarstvu komunikacija i transporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana