Šmit: Ja sam visoki predstavnik, bonska ovlašćenja alat koji mi stoji na raspolaganju

GS
Šmit: Ja sam visoki predstavnik, bonska ovlašćenja alat koji mi stoji na raspolaganju

SARAJEVO - Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše sprovođenje Dejtonskog sporazuma, rekao je Kristijan Šmit.

Njemački diplomata preuzeo je ovu funkciju od Valentina Incka, ali predstavnici Srpske ga ne priznaju uz obrazloženje da mora da pribavi legitimitet da bi bilo kompromisa, odnosno da dobije saglasnost Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje na funkciju visokog predstavnika

U intervjuu za BN TV Šmit je  poručio političarima da se drže činjenica prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

-Visokog predstavnika bira Savjet za prmijenu mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju - kazao jeŠmidt i dodao da nije tu da bi se svidio političarima „nego da zajedno uradimo nešto dobro za sve“.

Šmit kaže da dobro poznaje krize u BiH te da  razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

-Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari - kazao je Šmit.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno.

-Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude povjerljivo nekako dospije u javnost - kazao je Nijemac.

On kaže da ima veliko poštovanje za sve izabrane ljude, ali isto tako očekuje, kako je rekao, poštovanje i za sebe.

-Interes Republike Srpske i FBiH trebalo bi da bude isti. Njihov interes treba biti ekonomski razvoj, a da bi to postigli morate razgovarati - kazao je Šmit, navodeći da daje podršku „Otvorenom Balkanu“.

Kada je u pitanja uticaj Turske, Srbije i Hrvatske na BiH, on kaže da te zemlje igraju važnu ulogu.

-Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju ulogu koja je važna i dio cijele ove priče - kazao je Šmit. On kaže da je put BiH ipak od Dejtona ka Briselu.

Što se tiče bonskih ovlašćenja, rekao je da je to „alat visokog predstavnika u BiH koji mu stoji na raspolaganju“.

Govoreći o uticaju zemlje iz koje dolazi, Šmit kaže da će se angažovati na tome da Njemačka pomogne razvoju, ne samo BiH, nego i regionu, bez obzira ko će biti novi kancelar umjesto Angele Merkel, jer poznaje, kako naglašava, sve kandidate za tu funkciju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana