Služen parastos ubijenim Srbima iz Ježestice

Srna
Služen parastos ubijenim Srbima iz Ježestice

BRATUNAC - Kod spomenika u bratunačkom selu Ježestica danas je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 39 ubijenih mještana u odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima je osam žena, kao i za Srbe iz ovog sela stradale u Drugom svjetskom ratu.

Od 1942. do 1945. godine ubijena su 162 pripadnika srpskog naroda, od kojih samo nekoliko vojnika iz ovog sela, a imena svih ubijenih uklesana su na ovom spomeniku zajedno sa imenima poginulih u posljednjem ratu u znak sjećanja.

Nakon parastosa koji je služio sveštenik Dejan Đuričić, cvijeće uz spomenik položile su delegacije opštine, boračke i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih ove opštine, te delegacija Udruženja logoraša regije Birač, Boračke organizacije Vlasenice i još nekih lokalnih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na stradanje mještana Ježestice na današnji dan 1992. godine podsjetio je sekretar bratunačke Boračke organizacije Vladan Radić, koji je rekao da je tada kod svojih kuća ubijeno devet mještana sela zato što su bili Srbi, da za taj zločin niko nije odgovarao.

On je rekao da ovaj zločin neće biti zaboravljen i da se o stradanju Ježestice njeguje kultura sjećanja kako se istorija ne bi treći put ponovila, jer je ovo selo dva puta stradalo, u Drugom svjetskom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu od istog neprijatelja, pripadnika muslimanskog naroda, samo što su bili u različitim uniformama.

Među ubijenima na današnji dan 1992.godine bili su braća Dragan i Anđelko Mlađenović i njihova majka Savka. Zločinci su pred majkom prvo ubili njene sinove, a onda i nju zaklali.

Anđelku je odsječena glava i kao trofej odnesena u Srebrenicu, gdje su je muslimanski vojnici svezali za automobil i vozili ulicama pokazujući okupljenoj masi “četničku glavu”, koja je slavila i igrala, o čemu postoje sačuvani video-snimci.

Ivanka Mlađenović, supruga ubijenog Anđelka koja je ostala sa petomjesečnom kćerkom Ankom, kaže da je ogorčena na međunarodno i pravosuđe BiH, jer niko nije procesuiran za monstruozna ubistva ljudi iz ovog sela i varvarsko odsijecanje glave njenom mužu.

-Uklesana imena ubijenih na spomeniku pokazuju da je istina da su oni dali živote za slobodu, da su stradali, a za zločin niko nije odgovarao. Ne očekujemo pravdu od pravosuđa BiH, ali vjerujemo da će zločince stići i već stiže Božija pravda - ističe Ivanka.

Ona je dodala da nikada neće zaboraviti svoje najmilije i da se u ovom selu njeguje kultura sjećanja i mlađima prenosi kakva stradanja i žrtve je podnijelo ovo srpsko selo u ratovima u 20. vijeku koje se nikad nije oporavilo od demografskog stradanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana