Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor"

Srna
Foto: RTRS

MODRIČA - U Dugoj Njivi kod Modriče služen je parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja za poginule pripadnike Vojske Republike Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Republike Srpske Krajine koji su poginuli u operaciji "Koridor" 1992. godine.

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Vijenac je na spomen-obilježje položio i konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, a cvijeće delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Cvijeće su položile i delegacije predstavnika nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te načelnika gradova i opština Srpske.

Nakon polaganja vijenaca i cijeća učesnici "Marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba" pustili su golubove kao simbol mira.

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježava se 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu, najsloženije i najznačajnije vojne operacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je rezultirala spajanjem zapadnog sa istočnim dijelom Republike Srpske i Srbijom.

Operaciju "Koridor", čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom, a kompletna akcija završena je 6. oktobra izlaskom srpske vojske na rijeku Savu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

"Vidovdan - proboj Koridora" obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske kao istorijski događaj od republičkog značaja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana