Skaka predat tužiocu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo otkrilo za šta ga tereti

GS
Foto: Dnevni Avaz

SARAJEVO - Aktuelni ambasador BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predat je danas u podnevnim časovima u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, nakon što su ga juče uhapsili pripadnici kantonalnog MUP-a u akciji kodnog naziva "Vizionar".

Skaki, koji je uhapšen juče, će biti određeno zadržavanje 24 sata do odluke o eventualnom određivanju pritvora.

Aakcija"Vizionar" se sprovodi zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Skaku Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za niz nezakonitosti u vrijeme dok je bio na čelu Sarajeva.

 -Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika, nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Tereti se i za davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji - rekli su za “Nezavisne novine” iz Kantonalnog tužilaštva.

Kako su dodali, sumnjiči se i da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

-.Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikenad naselju Rajski Do u opštini Trnovo u Republici Srpskoj, gdje se nalazi i njegova vikendica, te zbog krivotvorenja dokumentacije u vezi sa dovođenjem prijekta bolida Formule E –naglasili su u tužilaštvu.

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana