Sjećanje na Srbe ubijene u Srebrenici i Bratuncu: 31 godina od zločina bez kazne

Srna
Sjećanje na Srbe ubijene u Srebrenici i Bratuncu: 31 godina od zločina bez kazne

BANjALUKA - Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-ploči na Zalazju kod Srebrenice, ali i na drugim stratištima, obilježena je godišnjica stradanja Srba ovog kraja koje su ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Samo na Petrovdan 1992. godine muslimanske oružane formacije iz Srebrenice ubile su 69 mještana sela Sase, Zalazje i Biljača.

Napad na Zalazje bio je mučki, muslimani su ubili sve što su stigli, mještane su hvatali i vodili u srebreničke zatvore - svjedoče preživjeli Srebreničani.

Staki Cvjetinović muž je zarobljen u Zalazju, odveden u Srebrenicu i ubijen. Pita - zar to nije ratni zločin. Posmrtni ostaci su mu pronađeni tek nakon 20 godina.

- Znam da je doveden u Srebrenicu, ljudi su mi pričali šta je sa njim rađeno... Meni su i dva brata ubijena, ja sam ranjena - kaže Cvjetinovićeva.

O ubistvu srebreničkih Srba, posebno sudije Slobodana Ilića, pisao je i Ibran Mustafić koji je svjedočio o zlodjelima nad 22 zarobljenih Srba koji su odvedeni u Srebrenicu.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kaže da o genocidnoj namjeri komšija muslimana iz Srebrenice govore na desetine srpskih sela stratišta, popaljenih kuća, pobijenih žena, djece i staraca...

- Imali su genocidnu namjeru, išli su na njihova ognjišta da ih pobiju - kaže Kojić.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da je poruka ista kao i prethodnih godina, samo se brojka mijenja, a to je 31 godina od zločina bez kazne u Zalazju.

- Nažalost, srpske porodice su već navikle na to, ali i dalje ukazujemo na nepravdu i na zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom, te da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju - istakao je Grujičić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da nema suživota u BiH dok pravosuđe BiH ovako radi jer je život Srba nemoguć u takvim uslovima.

- Okrivljuju i osuđuju nas za sve, a za masovne zločine nad Srbima u ovom kraju niko nije odgovarao. Na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine Orićeva vojska ubila je oko 2.000 Srba, od kojih 80 odsti civila i oko 500 je sahranjeno u Bajinoj Bašti jer su srpska sela bila uništena i okupirana - rekao je Rankić.

Porodice prijatelji i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata obišli su srpska stratišta u Bratuncu, Zagonima, Sasama i Biljači i odali pomen za ubijene, kao i za 3.267 Srba ubijenih na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana