SIPA pretresa sjedište Granične policije, hapse članove Komisije za prijem kadeta

GS
SIPA pretresa sjedište Granične policije, hapse članove Komisije za prijem kadeta

SARAJEVO - Pripadnici agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu i vrše hapšenja i pretrese, javili su mediji u FBiH.

Kliks saznaje da pripadnici SIPA obavljaju pretrese u Centralnoj istražnoj kancelariji, a uhapšena su tri člana  Komisije za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH.

Sumnja se u vršenje brojnih krivičnih djela prilikom prijema novih kadeta.

Akcija se sprovodi prema nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

-Pripadnici SIPA uhapsili su tri lica, od kojih su dva policijski službenici Granične policije BiH, u okviru predmeta u kojem se istražuje korupcija prilikom procedura konkursa i zaposlenja u Graničnoj policiji - potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

„Avaz“ saznaje da su uhapšeni granični policajci Rejhan Raković i Ensar Salčinović. Raković je bio član Komisije iz Granične policije za prijem kadeta. Osim, Rakovića i Salčinovića, uhapšen je i posrednik - civil Kenit Čakić.

SIPA je također obavila pretres prostorija Ivice Sablje i Đorđa Kusmuka, ali oni nisu uhapšeni.

Raković je navodno uhapšen na naplatnim kućicama autoputa sa većom količinom novca u svom posjedu.

U SIPA su za portal Kliks rekli da njihovi službenici postupaju u Graničnoj policiji uz podršku partnerskih agencija i to u Kantonu Sarajevo i Srednjobosansko kantonu.

-Osumnjičeni se terete za zloupotrebe položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine uticajem - kazala je portparol SIPA Jelena Miovčić.

Kako sarajevski portal saznaje, za prijem kadeta traženo je između 15 i 20 hiljada KM.

Na terenu se nalazi više desetina pripadnika SIPA, čiji rad iz prostorija te policijske agencije koordiniše postupajući tužilac.

- Biće obavljeni i pretresi određenih službenih prostorija institucija BiH – naveli su u Tužilaštvu.

S obzirom na to da su aktivnosti u toku, iz Tužilaštva navode da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija ili detalja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana