Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

GS
Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, potvrdio je za N1 rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), Rifat Škrijelj.

Takođe, Škrijelj je pojasnio razloge otkaza Izetbegović, prenosi N1.

"Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo donijeli, odnosno odluka koje smo donijeli na Senatu i Univerzitetu. Epilog odluka koje su se u proteklim mjesecima donijelo. Ne može biti neko na.profesorskom mjestu, kome je oduzeta profesura oduzeta stavljanjem van snage odluke", kazao je Škrijelj.

Prema dokumentaciji koju je N1 imao na uvid Izetbegović u rješenju u prekidu radnog odnosa na Medicinskom fakultetu je navedeno sljedeće:

"Dr. Sebija Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme sa nepunim radnim vremenom od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29.1.2022.godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast 'Ginekologija i akušerstva' na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu".

Treba podsjetiti da je Univerzitet u Sarajevu ranije oduzeo akademska zvanja Sebiji Izetbegović nakon čega je ona pravdu potražila na sudu i sve navedeno protiv nje nazvala "političkim progonom". Sudski epilog se još čeka.

Izetbegović koja je trenutno direktorica KCUS-a ne može biti direktorica ove institucije bez navedenih akademskih zvanja te je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo uputila zahtjev Vladi FBiH da Izetbegović bude razriješena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana