Savjet Evrope upozorio Srpsku zbog kriminalizacije klevete i uvrede

GS
Savjet Evrope upozorio Srpsku zbog kriminalizacije klevete i uvrede

STRAZBUR – Savjet Evrope izdao je jutros upozorenje zbog namjere vlasti u Republici Srpskoj da kriminalizuju klevetu i uvredu i uvedu visoke kazne za ova krivična djela.

Kako su upozorili, „ako amandmani budu usvojeni od strane Narodne skupštine Srpske, oni će smanjiti prostor za javnu debatu i ugroziti ne samo medije, nego i bilo koga ko se oglasi kritično na društvenim mrežama“, prenose „Nezavisne“.

-Ako Narodna skupština  usvoji ovaj zakon, ova krivična djela će ostaviti širok prostor za interpretaciju od strane sudova kada budu ocjenjivali šta ulazi u pojam klevete ili uvrede i na taj način bi to tužiocima moglo omogućiti progon novinara koji izvještavaju o korupciji ili drugim pitanjima od javnog interesa, kao i svih onih koji javno pišu na društvenim mrežama - naglašeno je.

Podsjećajući da je Vlada Srpske 2. marta usvojila amandmane, istakli su da je kleveta u Srpskoj dekriminalizovana 2001. godine, a da je u oktobru prošle godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, putam „Tvitera“ pozvao ministra pravde da pripremi amandmane koji bi kriminalizovali klevetu i uvredu.

-Onako kako se navodi u nacrtu, nova krivična djela klevete i uvrede i otkrivanje ličnih i porodičnih okolnosti bi mogli dovesti do kazne u visini od 51.200 evra u određenim okolnostima – naveli su u Savjetu Evrope.

Podsjetili su da je 14. marta grupa novinara i nevladinih aktivista iz Srpske protestvovala ispred parlamenta dok su poslanici na dnevnom redu imali pomenuti nacrt.

Podsjetili su na izjavu predsjednika Kluba novinara Banjaluka Siniše Vukelića da će  biti onemogućeno istraživačkim novinarima da mogu obavljati svoj posao, a da će i obični građani biti suočeni s prijetnjom da će biti krivično gonjeni ako budu slobodno govorili, čak i pri privatnim okupljanjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana