Revizori započinju novi ciklus provjera: Analize zarobljene u institucijama

Vedrana Kulaga Simić
Revizori započinju novi ciklus provjera: Analize zarobljene u institucijama

SARAJEVO - I dok je na desetine revizorskih izvještaja o tome da li su i koliko institucije na zajedničkom nivou u 2020. poštovale zakone i pravila zarobljeno u Parlamentu BiH, revizori su započeli novi ciklus provjere ponašanja, ali i da sudije i tužioci dodatno uvode u posao.

Kancelarija za reviziju institucija na nivou BiH je polovinom prošle godine počela da objelodanjuje podatke do kojih je došla češljajući knjige 74 institucije na nivou BiH, nakon čega su, kako propisi nalažu, upućeni na adresu Parlamenta BiH. Dužnost poslanika i delegata je da skroje dalje zaključke, na osnovu preporuka revizora, da bi u institucijama ispravili greške te dobili bolje ocjene na narednom pretresu stanja.

Situacija bi, prema nekim mišljenjima, mogla biti drugačija ove godine imajući u vidu činjenicu da parlamentarni život ne funkcioniše kako bi trebalo zbog političkih problema, te postoji bojazan da će dobar dio revizorskih nalaza ostati mrtvo slovo na papiru. Time će, takođe, biti i otvoren prostor za dalje malverzacije s obzirom na to da, i kada se radi u normalnim okolnostima, preporuke revizora dobrim dijelom pojedinci u sistemu ignorišu, te ne shvataju ozbiljno.  

Projekt menadžer u Centrima civilnih inicijativa Alen Čular naglašava za “Glas Srpske” da postojeće stanje proizvodi već dovoljno problema.

- Nerazmatranje i gomilanje izvještaja obesmišljava rad revizije, ali i propušta i prilika za adekvatno reagovanje po tim nalazima. Upravo time se doprinosi nižoj realizaciji preporuka, a postoji i objektivna bojazan da će se nagomilani izvještaji tek formalno razmatrati, s obzirom na količinu. Potrebno je revizorske nalaze razmatrati na vrijeme, te istim pristupiti meritorno, kako bi dalji postupci Parlamenta imali efekta. Pozivamo nadležne institucije da što prije reaguju, razmatraju i usvoje izvještaje revizije kako bi spremno dočekali naredni ciklus izvještaja - zaključio je Čular.

Sa ciljem unapređenja rezultata procesa revizije, nakon objave izvještaja, nedavno je dogovarana bliža saradnja Kancelarije za reviziju institucija i Tužilaštva BiH, a lani je formirana i Radna grupa sa istim zadatkom. U njoj su, uz članove iz Parlamenta i revizije, predstavnici Tužilaštva i Suda BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Agencija za javne nabavke, državnu službu te za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Posljednji u nizu seminara, odnosno obuka održan je u srijedu u Sarajevu da bi približili profesije i rezultate rada u javnom sektoru, a sa ciljem efikasnije primjene revizorskih izvještaja kao izvora informacija u istražnim postupcima. Obuka ima za cilj rad na praktičnim primjerima revizijskih nalaza, te kako je potvrđeno “Glasu Srpske” razmatranje nivoa njihove iskorištenosti za potrebe istražnih aktivnosti.

U Kancelariji za reviziju su, s druge strane, istakli da će i ove godine, uz redovne finansijske izvještaje, raditi i revizije učinka, te pratiti rad svih putem zvaničnih izvještaja o radu, izvještaja iz Savjeta ministara, Parlamenta i parlamentarnih komisija, te drugih adresa.

Teme

Revizori su sabrali i teme koje će biti pod posebnom lupom. U planu rada za ovu godinu piše da je planirano šest revizija učinka, odnosno četiri nove - aktivnosti za prevenciju korupcije, troškovi telefona, odgovori na računarske incidente i nabavka ličnih iskaznica, te dvije u kojima će sagledati koliko su ispoštovane ranije preporuke iz revizija učinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana