Referendum o NATO-u može, ali samo po entitetima

 Veljko Zeljković
Referendum o NATO-u može, ali samo po entitetima

SARAJEVO - Referendum o eventualnom ulasku BiH u NATO savez nije moguće sprovesti na cijeloj teritoriji, već samo odvojeno po entitetima, ako to pitanje bude ikada zakonski i ustavno regulisano.

Istakli su ovo sagovornici “Glasa Srpske” reagujući na jučerašnju izjavu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koji je povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga istakao kako “pretpostavlja da će se morati organizovati referendum na kom bi se odlučilo da li BiH ide u punopravno članstvo ili ne”.

Profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, podsjeća kako pitanje održavanja bilo kakvog referenduma, pa i o eventualnom (ne)ulasku u NATO, još uvijek nije zakonski regulisano u BiH te ako i kada to pitanje bude definisano, on može biti održan samo odvojeno.

- Samo tako može. Ako se u oba entiteta pozitivno izjasne po nekom pitanju, onda se mogu donositi konačne odluke na nivou BiH. Ovo pribegavanje raznim jurističkim trikovima ne dolazi u obzir. Treba se samo prisetiti kuda su takve i slične jednostrane odluke 90-tih odvele BiH - istakao je Lukić.

S njim je saglasan i profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović navodeći kako ne bi trebalo nasjedati “na ovakve i slične priče”.

- O tom nema rasprave. Kada bi on i bio održan na prostoru cijele BiH, zna se kakav bi rezultat bio. Opet bi jedan cijeli narod bio preglasan - upozorio je Popović.   

Osvrćući se i na sastanak NATO zemalja u Bukureštu, sa kojeg je poslata poruka kako će ovaj savez “posebnu pažnju” u narednom periodu posvetiti Moldaviji, Gruziji i BiH, Popović kaže kako je ova “briga” samo rezultat sveukupnih zategnutih geopolitičkih odnosa između velikih sila i stvaranja novih zona uticaja.

-  Pokušaji da se u ovaj savez uvuku Moldavija, Gruzija i BiH dio je jedne rovovske borbe s Rusijom. Po svaku cijenu se ove zemlje pokušavaju udaljiti od navodnog ruskog uticaja. Mislim da se radi o očajničkim potezima i da NATO nikada neće više biti to što je nekada bio. Možemo to vidjeti i na primjeru Njemačke koja je iz budžeta izdvojila 100 milijardi za modernizaciju svoje vojske.

Pogledajmo i ponašanje Turske koja je članica ovog saveza - istakao je Popović.

Na pitanje kako bi se ta “posebna pažnja” o kojoj je govorio generalni sekretar NATO-a saveza Jens Stoltenber u Bukureštu mogla manifestovati na “terenu” i primjeru BiH, Lukić kaže kako je ponekad vrlo teško protumačiti diplomatski rječnik pojedinih zapadnih političara.

-  Oni to uvek uviju u jednu lepu oblandu. I na prvu to lepo zvuči, jer eto oni pokazuju brigu. Ali mišljenja sam da treba očekivati niz javnih i zakulisnih radnji, pa čak i pretnji. U stvari, oni žele ovladati ovim prostorima. Rusija je samo dobar izgovor - ocijenio je Lukić. 

Politički pamflet

Predsjednik Vlade Radovan Višković poručio je da u Srpskoj niko s nivoa BiH ne može organizovati referendum ni o kakvom pitanju te da su takve stvari puste želje odlazećeg ministra odbrane Sifeta Podžića, nazivajući ih političkim pamfletom.

- Ako žele u FBiH da tako nešto urade niko im ne brani, ali to nas u Srpskoj nikako ne obavezuje - naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana