Reagovanja na skandalozan govor imama o Svetom Savi i SPC: Mahić širi vjersku mržnju

Srna
Reagovanja na skandalozan govor imama o Svetom Savi i SPC: Mahić širi vjersku mržnju

PRIJEDOR- Potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić osudila je izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amira Mahića i navela da je njegov govor o Svetom Savi povrijedio vjerske osjećaje Prijedorčana pravoslavne vjeroispovijesti.

-Potpuno se ograđujem i nisam saglasna sa onim što je tokom vjerske službe rekao i što se odnosi na prosvetitelja Svetog Savu - rekla je Pašalićeva na današnjoj pres-konferenciji u Prijedoru, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik i predstavnici političkih partija i nezavisni poslanici u Skupštini grada.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amir Mahić je Svetom Savi pripisao "fašizam", a Srpskoj pravoslavnoj crkvi "sektaštvo", objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu "kozarac.eu". Sporni video-materijal jutros je povučen sa ovog portala.

Pašalićeva je istakla da je uznemirena činjenicom da je Mahić povrijedio osjećaje jednog naroda sa kojim živi u zajednici i naglasila da ovakva retorika ne održava poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg koje njeguju građani Prijedora.

-Vjerski službenici svih vjeroispovijesti treba da budu primjer u širenju dobrih odnosa među komšijama i tolerancije među svim ljudima jer oni tumače vjeru, a islam je takođe vjera koja propagira mir i dobor među ljudima - rekla je Pašalićeva.

Ona kaže da je svoj životni stav i način rada i života kao građanin Prijedora pokazala i svojim prisustvom na Svetosavskoj akademiji i na proslavi školske slave u Javnoj ustanovi Centar "Sunce" i na svetosavskom balu doborotvornim prilozima povodom toga.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Dragoslav Kabić izjavio je da se skandalozna izjava imama iz Kozarca o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi mora osuditi i da istražni organi moraju sprovesti postupak da se vidi kako i zašto neko širi vjersku mržnju među građanima Prijedora.

-Bojim se da iza svega toga ne stoji sam imam, nego da je to neka druga politička pozadina partija koje loše stoje na teritoriji BiH, a pogotovo Republike Srpske i koje žele na ovaj način da pridobiju neke političke poene - rekao je Kabić.

On je naveo da je ovo jedan u nizu incidenata koji se pojavljuje u posljednje vrijeme.

-Mi u gradu Prijedoru nećemo nasjesti na ove provokacije, naši građani će ostati mirni i tolerantni iako je ovo za sve drugo osim za toleranciju - rekao je Kabić.

Kabić je naveo da su predstavnici svih političkih partija koje djeluju u gradu Prijedoru bili pozvani na konferenciju za novinare na kojoj bi se izjasnili o ovom incidentu koji se desio 27. januara, na Svetog Savu, u Kozarcu, ali da se SDA nije odazvala.

On je dodao da bi napustio svaku službu u pravoslavnom hramu kada bi neko na ovakav način ponižavao drugu vjeru.
-Isto tako želim da se zapitam, jedan čovjek je jedan čovjek, ljudi koji su prisustvovali tom vjerskom obredu, čudi me zašto niko od njih nije reagovao - rekao je Kabić.

Pozvao je pripadnike svih vjerskih zajednica na području grada Prijedora da se uzdrže od bilo kakvih revanšizama ili pokušaja daljeg raspirivanja ovog incidenta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana