Utvrđeni uslovi i način korišćenja turističkih vaučera

GS
Utvrđeni uslovi i način korišćenja turističkih vaučera

BANjALU - Turistički vaučer moći će da koristiti svaki punoljetni stanovnik Srpske isključivo kao subvenciju troškova usluge smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom van mjesta prebivališta.

Navedeno je to u Uredbi o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske gdje je naglašeno da vaučer ne može da se koristi za ostale troškove poput ishrane i pića ili drugih fakultativnih usluga.

Usajanje Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj je prvi korak u realizaciji ovog projekta, a slijedi raspisivanje javnog poziva za prijavu privrednih subjekata koji pružaju usluge smještaja i turističkih agencija posredstvom kojih će biti moguće ugovarati aranžmane.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić nakon sjednice Vlade Srpske i navela da će iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske biti izdvojena određena sredstva za subvencionisanje smještaja.

U Uredbi je precizirano da će vaučer moći da se iskoristi za plaćanje usluge noćenja sa doručkom u jednoj smještajnoj jedinici u minimalnom trajanju od tri  noćenja zaredom, u korist jednog korisnika vaučera ili u minimalnom trajanju  od četiri  noćenja zaredom  u korist dva korisnika vaučera.

- Vaučer može da se iskoristi i za uslugu noćenja sa doručkom u minimalnom trajanju  od četiri  noćenja zaredom  u više ugostiteljskih objekata za smještaj, u korist dva korisnika vaučera, ako se turistički aranžman realizuje posredstvom turističke agencije – piše u Uredbi.

Vaučer će se moći iskoristiti u periodu od 15. juna do 15. novembra 2020. godine.

Gašićeva je podsjetila da turističke vaučere, čija je vrijednost 100 KM mogu da koriste punoljetni građani sa prebivalištem u Srpskoj, a moći će za njih da se prijave posredstvom aplikacije.

- Preduslov je da su prethodno rezervisali smještaj u određenoj smještajnoj jedinici u Srpskoj, a kod privrednog subjekta koji je prijavljen i ispunio određene uslove - rekla je Gašićeva.

Gašićeva je napomenula da građani mogu direktno rezervisati smještaj, odnosno nisu u obavezi da to rade posredstvom turističke agencije.

 -Postoje dvije mogućnosti, ako želite da provedete samo tri noći na jednom mjestu imate pravo da iskoristite jedan vaučer po jednoj smještajnoj jedinici. Ukoliko se vaš odmor sastoji od četiri i više noćenja imate pravo za jednu smještajnu jedinicu da iskoristite dva vaučera - objasnila je Gašićeva.

Vrijednost vaučera iznosi 100,00 KM i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koja korisnik vaučera može jednom u toku 2020. godine koristiti za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost izvršene usluge smještaja. Ako ukupna cijena pružene usluge prelazi iznos vaučera korisnik vaučera će  razliku doplatiti sopstvenim sredstvima. U slučaju da je vrijednost vaučera veća od vrijednosti  pružene usluge iz stava 2. ovog člana korisnik vaučera predaje vaučer ugostitelju, kao način plaćanja, bez mogućnosti povrata razlike u cijeni.

Ona je naglasila da je namjera ovog projekta pomoć domaćoj privredi i turizmu, ali i podizanje svijesti kod građana da dio svog odmora provedu u Republici Srpskoj.

Uslugu smještaja, prema Uredbi, pružaće subjekt  registrovan kao privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji pruža ugostiteljske usluge u ugostiteljskim objektima za smještaj u skladu sa propisima kojim se uređuje oblast ugostiteljstva (ugostitelji). Turistička agencija osmišljava i organizuje turistički paket aranžman koji podrazumijeva korištenje usluga prevoza i/ili  smještaja kod ugostitelja.
Gašićeva je naglasila da privredni subjekti, prije svega, moraju imati izmirene sve obaveze prema državi da bi mogli biti dio ovog projekta, kao i da pružaoci usluga smještaja imaju minimum četiri zaposlena, dok broj zaposlenih nije uslov za turističke agencije.

Po objavljivanju Evidencije ugostitelja i turističkih agencija koji će moći da pružaju predviđene usluge, Ministarstvo će raspisati javni poziv za građane Republike Srpske za podnošenje prijava za dodjelu vaučera.

Građani prije podnošenja prijave za vaučer treba da rezervišu smještaj ili ndirektno kod ugostitelja upisanog u evidenciju, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji ili posredstvom turističke agencije upisane u evidenciju, na osnovu čega turistička agencija izdaje potvrdu o putovanju/rezervaciji. Ta potvrda  treba da sadrži period rezervacije, vrijeme važenja rezervacije i ime i prezime lica na koje se odnosi.

Zainteresovani će dostavljati prijavu za vaučer  Ministarstvu u štampanom obliku, poštanskim putem ili neposredno na protokol, odnosno elektronskim putem popunjavanjem obrasca prijave putem elektronske  aplikacije.

Uz prijavu na vaučer dostavlja se potvrda o rezervaciji smještaja, kopija lične karte ili pasoša podnosioca prijave.

Prijava za vaučer treba da sadrži ime i prezime podnosioca prijave, jedinstveni matični broj građana (JMBG) podnosioca prijave, mjesto i adresu prebivališta podnosioca prijave, kontakt telefon, naziv ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija smještaja, kao i  naziv turističke agencije, ako je rezervacija smještaja učinjena posredstvom agencije, period rezervacije smještaja i izjavu kojom podnosilac prijave za vaučer pod materijalnom odgovornošću garantuje da su podaci iz prijave tačni i istiniti.

Razmatranje broja prijava za  vaučer ograničen je raspoloživim sredstvima Kompezacionog fonda Republike Srpske i rangiranje prijava za vaučer vršiće se na osnovu datuma i vremena njihovog prijema  u Ministarstvu, odnosno sa danom njihovog  unosa u  elektronsku  aplikaciju.

Uredbom su predviđene i kazne za one koji budu pokušali da na bilo koji načik zloupotrijebe vaučere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana