Privredni kriminal progutao 33 miliona maraka

Marijana Miljić Bjelovuk
Privredni kriminal progutao 33 miliona maraka

BANjALUKA - Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Srpskoj u prošloj godini procijenjena je na 33,48 miliona maraka, što je za 8,37 miliona maraka manje nego godinu ranije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kazali su “Glasu Srpske” da je lani otkriveno 495 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, što je za 1,6 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

- Tužilaštvima su podnesena 294 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 3,3 odsto manje. Izvještaji su podneseni protiv 442 lica ili 0,5 odsto manje nego 2020. godine - podaci su MUP-a.

Pričinjena materijalna šteta u 2021. godini iznosi 33,48 miliona maraka, dok je u 2020. godini iznosila 41,85 miliona KM.

- Takođe, stečena protivpravna imovinska korist u 2021. godini procijenjena je na 27,13 miliona KM dok je u 2020. godini evidentirana protivpravna imovinska korist od 51,90 miliona maraka - naveli su u MUP-u.  

Uprkos otežanim uslovima rada, odnosno sprovođenja istražnih mjera i radnji, u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, kao što je vidljivo iz podataka, pripadnici MUP-a su uspjeli otkriti i rasvijetliti skoro isti broj krivičnih djela iz ove oblasti.

 - Ministarstvo evidentira ova krivična djela po okončanju istrage, što znači da radnja krivičnog djela najčešće nije u istoj godini kada i izvršenje krivičnog djela - podaci su MUP-a.

Godinu ranije, odnosno 2020. godini, u Srpskoj MUP je postupao u velikom broju predmeta kojima su, između ostalog, bila obuhvaćena i javna preduzeća, odnosno “Putevi RS” pa je te godine podnesen i izvještaj protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora tog preduzeća Nenada Nešića zbog sumnje da je zloupotrebom položaja omogućio “Prijedor putevima” sticanje protivpravne imovinske koristi od skoro 17 miliona maraka. Iste godine podnesen je i izvještaj protiv odgovornog lica, makedonskog državljanina, koji je u svojstvu direktora derventske “Unis-fabrika cijevi” zloupotrebom ovlašćenja pričinio štetu po budžet Republike od 3,10 miliona KM.

Ekonomisti ističu da je privredni kriminalitet u Srpskoj moguće svesti na manju mjeru primjenom savremenih tehnologija, ali da će uvijek biti neodgovornih koji će pronalaziti nove metode za manipulacije.

- Novim sistemom fiskalizacije u RS ali i savremenijim tehnologijama sve manje prostora će biti za privredni kriminal. Elektronske fakture, koje bi trebalo da zažive, takođe će doprinijeti tome. Sve to sužava prostor  za kriminal - naveo je ekonomista Saša Stevanović i dodao da je sa druge strane nemoguće u potpunosti iskorijeniti privredni kriminal jer će neodgovorni pojedinci uvijek pronalaziti nove načine da krše zakone i na taj način pribavljaju protivpravnu imovinsku korist.

Rasvijetljena krivična djela

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS lani je nadležnim tužilaštvima podnijelo ukupno 5.963 izvještaja protiv 6.325 lica, zbog osnova sumnje da su počinila 7.062 krivična djela.

- Broj krivičnih djela je manji za 2,1 odsto u odnosu na 2020. godinu. Povećani su koeficijenti ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i rasvijetljenosti krivičnih djela koja su izvršila nepoznata lica - podaci su MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana