Pripremljena radna verzija uputstva o ocjenjivanju đaka: Zaključna ocjena biće zbir svega urađenog

Vedrana Kulaga
Pripremljena radna verzija uputstva o ocjenjivanju đaka: Zaključna ocjena biće zbir svega urađenog

BANjALUKA - Republičko uputstvo o ocjenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj trebalo bi da bude usaglašeno narednih dana, a prosvjetni radnici smatraju da bi polaganje razrednih ispita u novonastaloj situaciji bilo najbolje rješenje za provjeru znanja.

Pojava i širenje virusa korona ispraznili su škole u Republici Srpskoj, kao i zemljama u regionu, a nastavu “preselili” na male ekrane i internet platforme. Nastava na daljinu bi, prema najavi iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, trebalo da traje najvjerovatnije do sredine juna, a direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović potvrdio je za “Glas Srpske” da je pitanje dana kada će biti objavljena uputstva u vezi sa okončanjem školske godine u Srpskoj.

- Imamo radnu verziju prijedloga uputstva o ocjenjivanju i instrukcijama za svaki nivo obrazovanja. Slijede još neka usaglašavanja. Mislim da bi to moglo biti završeno do kraja ove sedmice. Uglavnom, jedna od opcija je i polaganje razrednog ispita, razmišlja se i o tome šta su učenici uradili u prvom polugodišnju, zatim tokom mjesec i po redovne nastave u drugom polugodištu. Mnogo toga će ući u završnu ocjenu, odnosno sve će biti uzeto u obzir - rekao je Damjanović.

Nastava na daljinu se, prema mišljenju prosvjetnih radnika u RS, odvija dobro, a polaganje razrednog ispita vide kao najbolji epilog za završetak školske godine, imajući u vidu da je to moguće i u slučajevima kada đaci i tokom redovnog odvijanja nastave ne mogu da pohađaju određeni dio časova.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prnjavor, Srbac, Gradiška i Laktaši Radoslav Savanović zadovoljan je načinom na koji su se snašle i njegove kolege, ali i učenici u novonastaloj situaciji jer se prvi put susreću sa nastavom na daljinu.

- Najvažnije je da školstvo nije stalo zbog pandemije virusa, a sada je potrebno vidjeti kako ćemo polugodište i godinu privesti kraju. Pretpostavljam da će to biti nešto u smislu polaganja razrednih ispita jer je izvodljivo i izvjesno. Međutim, i ako razredni ispit bude konačna odluka, potrebno je naći model kako to izvesti jer to neće biti pojedinačni slučajevi, kao kada je redovno stanje i kada učenik izlazi pred članove komisije. Imali smo priliku da vidimo u praksi pojedinačne slučajeve kada đaci nisu bili u prilici da, zbog bolesti ili nečeg drugog, pohađaju dio nastave. Sada je situacija drugačija jer su u pitanju cijeli razredi i mi čekamo instrukcije nadležnih - zaključio je Savanović.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola na području prijedorske regije Valentina Sovilj istakla je za “Glas Srpske” da su zadovoljni i da su se dobro snašli u novonastaloj situaciji.

- Ocjenjivanje je, s druge strane, moguće putem ciljanih zadataka. Kolege su to probale, ali čekamo uputstva kako ćemo vrednovati ovo polugodište. Mi smo spremni, a što se tiče kvaliteta nastave, zadovoljni smo - rekla je Soviljeva. Poseban izazov je, kako kaže, zaključivanje ocjene iz stručnih predmeta.

- Ne možemo se samo osloniti na teoriju, ali vidjećemo. Razredni ispit je i zakonska opcija i mi prosvjetari to vidimo kao najbližu opciju, ali kako god da bude, biće obavljeno. Šta god da bude odlučeno, neće biti dileme da li će biti odrađeno - rekla je Soviljeva.

U Srpskoj je formiran i Radni tim za obrazovanje u kojem je, uz Damjanovića i ministarku prosvjete Nataliju Trivić, i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.

Nastava

Nastava za učenike osnovnih škola od 17. marta je organizovana putem programa Radio-televizije RS, a od 23. marta počela je nastava na daljinu za učenike srednjih škola i studente putem platformi na kojima dobijaju materijale i instrukcije za rad i razmjenjuju informacije sa profesorima u vezi sa nastavnim sadržajem i zadacima. Prema zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju, školska godina se završava 31. avgusta, a podzakonskim aktima je definisano da nastava traje do polovine juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana