Prijevremeni izbori u Bratuncu i Zvorniku: I smijenjeni Rankić bi ponovo u fotelju

Vedrana Kulaga Simić
Prijevremeni izbori u Bratuncu i Zvorniku: I smijenjeni Rankić bi ponovo u fotelju

ZVORNIK, BRATUNAC - Politički partneri u Zvorniku i Bratuncu već zbijaju redove i pregovaraju koga će kandidovati za gradonačelnika, odnosna načelnika na prijevremenim izborima, a u trku će, kako sada stvari stoje, imena koja su biračima dobro poznata.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je redoslijed izbornih aktivnosti za prijevremene izbore, koji će 5. februara iduće godine, osim u Zvorniku i Bratuncu biti i u Bihaću, Tuzli, Srebreniku i Vogošći. Rok za dostavljanje prijava za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata ističe u ponedjeljak, a oni koji dobiju zeleno svjetlo za izlazak na izbore kandidate za gradonačelnike i načelnike treba da prijave najkasnije do 27. decembra.

Zvorničani će na birališta jer je dugogodišnji prvi čovjek grada Zoran Stevanović prihvatio mandat narodnog poslanika, osvojen na posljednjim izborima u oktobru. Najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika je Bojan Ivanović (SNSD), koji je trenutno na poziciji zamjenika gradonačelnika.

- Nismo još zvanično razgovarali, ali očekujemo podršku koalicionih partnera na lokalnom nivou, a mislim da bi ovaj put mogla biti uključena i Ujedinjena Srpska, koja je naš partner na nivou Republike - rekao je za “Glas” Stevanović, koji je i predsjednik lokalnog odbora SNSD-a.

Funkcioner Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić bio je kandidat te stranke za gradonačelnika Zvornika na prošlim lokalnim izborima. Predsjednik zvorničkog odbora Ujedinjene Srpske u Zvorniku Siniša Ilić za “Glas” kaže da očekuje dogovor, a već tokom vikenda i detaljnije razgovore.

- U svakom slučaju ništa nije isključeno - poručio je Ilić.

U trku za gradonačelnika će i opozicioni blok.

- SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića će imati kandidata. Prije odluke, moramo vidjeti ko je najbolji. Spremni smo podržati i nekoga koga predlože partneri - potvrdio je za “Glas” predsjednik zvorničkog odbora SDS-a Dragomir Vasić.

Redoslijed aktivnosti

  • 12. decembar - rok za dostavljanje prijava
  • 27. decembar - rok za prijavu kandidata
  • 16. januar - rok za objavu lista kandidata
  • 4. februar - početak izborne ćutnje

U Bratuncu je bilo burno posljednjih mjeseci. Počelo je u julu izglasavanjem odluke o pokretanju postupka tadašnjeg načelnika Srđana Rankića, koji je na lokalnim izborima 2020. godine pobijedio kao nezavisni kandidat iako je zvanično bio član SNSD-a, ali je kasnije napustio partiju. Odluka koju je predložila većina odbornika je podržana u lokalnoj Skupštini, a kasnije i potvrđena na referendumu, glasovima birača.

Rankiću je mandat prestao nedavnom konačnom odlukom CIK-a, a nakon što su istrošeni pravni lijekovi na koje je imao pravo. Funkciju načelnika do izbora novog prvog čovjeka obavlja Branislav Trišić iz Ujedinjene Srpske.

Predsjednik bratunačkog SNSD-a Marko Mrkajić za “Glas Srpske” kaže da će koalicija, u kojoj su još i Ujedinjena Srpska, DNS, SDS i SPS, a koja je bila na okupu i kada je riječ o opozivu, imati jednog kandidata. On će najvjerovatnije biti iz redova SNSD-a, a iako se ozbiljno pominje ime Lazara Prodanovića, koji je godinama bio poslanik i delegat u Parlamentu BiH, Mrkajić ističe da će o svemu biti razgovarano danas (subota).

U Bratuncu se, takođe, može čuti i da bi opozvani Rankić, koji je od početka tvrdio da je referendum nezakonit, mogao i u ovu trku za načelnika. To je i potvrdio za “Glas”, navodeći da to od njega traži i veliki broj građana.

- Rok za prijavu je ponedjeljak. Vidjeću. Sada oni to još većim intenzitetom traže od mene, jer vide i da grupa koja je pokrenula moj opoziv nema sada ni većinu. Ni rebalans budžeta nije usvojen, nema ni nacrta za 2023. godinu - rekao je Rankić, podsjećajući da i bijeljinski Okružni sud osporava sve sjednice Skupštine, a time i donesene odluke, još od 28. aprila.

Utvrđeni rezultati prijevremenih izbora trebalo bi da budu objavljeni do 20. februara, a iz CIK-a su poručili da će oni koji budu htjeli zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića moći podnijeti u roku od tri dana od objave utvrđenih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana