Premještanje migranata izazvalo haos

Vedrana Kulaga Simić
Premještanje migranata izazvalo haos

BIHAĆ - Migrantska kriza prijeti da poprimi nove razmjere u Unsko-sanskom kantonu nakon krvavog obračuna među migrantima u kojem su ubijene dvije osobe i stavljanja katanca na prihvatni centar “Bira”, iz kojeg je više stotina ilegalnih izbjeglica preseljeno u kamp Lipa, nadomak Bosanskog Petrovca, gdje je atmosfera već uzavrela.

Iako je u nekoliko navrata zaključcima kantonalne Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom traženo zatvaranje privremenog kampa “Bira” u Bihaću, u koji su prvi migranti stigli još u oktobru 2018. godine, to je konačno i urađeno u srijedu u kasnim poslijepodnevnim časovima. Iz kampa, uz asistenciju specijalne policije, prvo je izmješteno oko 80 maloljetnika u kamp Borići u Bihaću, dok su ostali premješteni u Lipu, koja je, uprkos protivljenju Srba, formirana na njihovoj zemlji.

Povodom tih događaja oglasio se i šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Overart, koji je na društvenim mrežama naveo da su vlasti USK-a prisilno premjestile 350 migranata u Lipu, ali i da tamo nema mjesta, ocijenivši da je to potpuno nepotreban korak. Osuda je stigla i iz Delegacije EU u BiH, iz koje su poručili da je Lipa već popunjena.

- Stotine osoba ostavljene su u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i osnovne pomoći. Takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mjere zaštite od pandemije “kovida 19” i ozbiljno pogoršavaju cjelokupnu bezbjednosnu situaciju - stav je Delegacije EU.

Gradonačelnik Bihaća Šukret Fazlić istakao je za “Glas Srpske” da sukob, u kojem su stradala dva migranta, nije posljedica izmještanja, već stalne netrpeljivosti između Pakistanaca i Avganistanaca. Na pitanje da li je Operativna grupa mogla samoinicijativno da zatvori “Biru” ili im je za to trebala dozvola viših nivoa vlasti, odgovorio je da niko nije ni dao dozvolu za njeno otvaranje.

- Dozvolili smo da tu budu smješteni dva, tri mjeseca, odnosno do početka 2019. godine i da im pomognemo dok Borići ne budu završeni, a ostali su dvije godine. Kako je krenulo, niko se time nije bavio i sve bi ostalo tako. Nama, kao gradu, nisu bili problem ljudi u “Biri”, već to što ih iz cijele BiH upućuju na tu lokaciju, bivalo ih je previše, tako da je taj dio grada bukvalno pregažen. Zato je i donesena odluka da se izmjeste iz tog urbanog dijela i davno smo predložili Lipu, te potrošili oko pola miliona KM da se osposobi. Nema razloga da višak migranata iz Bihaća ne bude smješten tu. Tvrdim da ima mjesta. Ko god dođe, može se uvjeriti da ih može stati 2.000 i da opet imaju bolje uslove za život nego u “Biri” - istakao je Fazlić.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić poručuje, s druge strane, da je poražavajuće što nema sistemskog i jedinstvenog odgovora na krizu koja dugo traje. Uvjerava da odluka kantonalnih kolega nije pravi odgovor.

- Ovo što imamo u Lipi nije dobro ni za bezbjednost naših građana ni za migrante. Stvorena je mikrosituacija u kojoj je želja da što više njih bude izmješteno iz centra Bihaća, ali sa ovim pomicanjem ništa neće biti riješeno. I dalje će iz Lipe ići u Bihać, zadržavaće se tako u nastojanjima da dođu i do tla EU. Posebno zabrinjava što se povećava broj migranata u kantonu. Možemo se samo nadati da neće biti većih problema i sukoba - zaključio je Prošić.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH su kazali za “Glas Srpske” da je odluka o raspuštanju “Bire” donesena samoinicijativno, bez konsultacija. Dodaju i da postoji ugovor između Službe za poslove sa strancima i IOM-a, te da se premještanje nije moglo obaviti bez njihovog prisustva.

Oružje

Predsjednik Udruženja “Povratnici” iz Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović pozvao je nadležne institucije da se hitno uključe u rješavanje migrantske krize u kantonu, u kojem su u sukobu migranata dvojica ubijena, a 18 povrijeđeno u naselju Žegar na području Bihaća. To potvrđuje da oni uz sebe imaju i oružje, što opravdava bojazan lokalnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana