Predsjednik Izraela: Donja Gradina svjedok neizrecivog zla

Tanjug
Predsjednik Izraela: Donja Gradina svjedok neizrecivog zla

JERUSALIM - Donja Gradina je svedok neizrecivog zla gdje su nacisti i njihovi saradnici počinili nezapamćena zvjerstva nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugima, naveo je predsjednik Izraela Isak Hercog u pismu povodom Dana sjećanja na žrtve NDH u jasenovačkim logorima koji se danas obilježava u Donjoj Gradini.

-Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi svijet shvatio dokle neosnovana mržnja može da dovede ukoliko dobri ljudi, ljudi od savjesti, odluče da ćute - stoji u pismu Hercoga koje je pročitano na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Hercog je naglasio da treba sačuvati sjećanje na ubijene i nastaviti zajedničko zalaganje kako bi se spriječio dalji gubitak života i razaranje.

Izrazio je zahvalnost Srbiji što, kako je naveo, ulaže napore na istraživanju, prikupljanju dokumentacije i obrazovanju o Holokaustu, a posebno u vezi sa zločinima počinjenim u Donjoj Gradini.

-Ponosni smo na činjenicu da smo imali čast da budemo domaćini prosvjetnim radnicima iz vaše zemlje u Jad Vašemu u Jerusalimu, a još mnogo toga možemo postići ukoliko nastavimo našu saradnju - naveo je Hercog.

Zahvalio je i na prilici da se, kako je istakao, uspostavi partnerstvo sa srpskim narodom kako bi zajedno stvorili okolnosti za zvanične i nezvanične mogućnosti obrazovanja.

Istakao je da će Izrael nastaviti da naglašava potrebu da se buduće generacije širom svijeta obrazuju o užasima Holokausta.

-Vjerujemo u važnost inicijativa kao što su Marš živih, zaštita jevrejskih grobalja i istorijskih mjesta, ali i događaja poput ovoga kojima se obilježava ono što se dešavalo na svetom tlu Donje Gradine. Duboko sam vam zahvalan na podršci i solidarnosti - stoji u pismu izraelskog predsjednika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana