Poslovi kaskaju kada je potrebno graditi

Vedrana Kulaga Simić
Poslovi kaskaju kada je potrebno graditi

SARAJEVO - Ministarstva, agencije, direkcije i druge institucije BiH samo su lani potrošili 17,7 miliona KM za brojne projekte, od nabavke objekata za smještaj, nadogradnje informacionih sistema, izrade dokumentacije do podrške pravosuđu u raznim segmentima.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o utrošku sredstava u 2019. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija BiH od 2019. do 2021. godine.         

U program je bilo uključeno 249 projekata, vrijednosti 1,94 milijarde KM. Od toga se 1,26 milijardi odnosilo na 147 projekata u implementaciji, 12,87 miliona KM na deset odobrenih projekata, a 673,74 miliona KM na 102 kandidovana projekta.

Zbirni pregled realizacije finansijskih sredstava u 2019. godini je, kako je istaknuto u informaciji, urađen za 101 projekat javnih investicija, vrijednih više od milijardu KM.

- Prema planu za 2019, završeno je 29 projekata ukupne vrijednosti 97,58 miliona. Za njihovu realizaciju je samo lani utrošen 17,71 milion KM - navode u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nastavljena je implementacija preostala 72 projekata, ukupne vrijednosti 978,58 miliona KM. Za njihovu realizaciju planirano je 247,72 miliona KM, a utrošeno 76,65 miliona KM, tako da stepen realizacije plana iznosi 31 odsto. Prema podacima koji su dostavljeni od institucija BiH, evidentno je da je najniži nivo realizacije budžetskih sredstava.

- Mnogo bolje planiranje i realizacija, s druge strane, ide za projekte koji doprinose socioekonomskom razvoju, odnosno 53 odsto, naspram projekata za izgradnju administrativno-tehničkih kapaciteta - 21,68 odsto - piše u informaciji koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Najviše sredstava lani je, kako je istaknuto, utrošeno na implementaciju projekata na kojim je radilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i to gotovo 52 miliona, odnosno više od polovine ukupno utrošenih sredstava.

- U korak ih prate projekti Službe za zajedničke poslove sa utrošenih 10,39 miliona maraka i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je u realizaciju projekata utrošilo 6,68 miliona maraka - pokazuju podaci koje je predočio Savjet ministara.

Sa aspekta planiranja najrealnije postavljen plan realizacije sredstava u 2019. godini imali su Agencija za javne nabavke, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo finansija i trezora te Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Na adresu institucija BiH godinama stižu upozorenja da mnogi razvojni projekti “trpe” zbog loše i spore realizacije. S tim su ranijih godina bili upoznati i u Savjetu ministara BiH, a na takve nezavisne epiloge su ukazivali i iz parlamentarnih komisija za finansije i budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana