Poslanici o Dodikovom vetu

V.K.
Poslanici o Dodikovom vetu

Banjaluka - Peta posebna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske, na kojoj će poslanici razmatrati veto koji je srpski član Predsjedništva BiH stavio na zvaničan stav BiH u vezi sa gradnjom pelješkog mosta, počela je u Banjaluci.

Ako dvije trećine poslanika podrži Dodikovu izjavu, zaključak za koji su glasali bosnjački i hrvatski član Predsjedništva Sefik Džaferović i Željko Komšić, a kojim je zatraženo da se obustavi gradnja mosta, biće stavljen van snage.

Na posebnoj sjednici biće razmatrano pitanje zaštite nacionalnog interesa srpskog naroda koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasavanjem nedavno donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.

U Ustavu BiH se navodi da član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva istu može proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije i ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Nakon što je usvojen dnevni red, počelo je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na čiji je zahtjev sazvana posebna sjednica.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je rekao da sjednici prisustvuju najviši predstavnici institucija Srpske, kao i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

On je naglasio da će parlament danas raditi dok se ne razmotri jedina tačka dnevnog reda, nakon čega će se o njoj glasati.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana