Položeni vijenci na srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu

GS
Foto: Srna

SOKOLAC- Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokocu gdje je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obilježavanje 9.januara - Dana Republike Srpske.

Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, uslijedilo je polaganje vijenaca.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske Siniša Karan i Savo Minić, ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić.

RTRS

Cvijeće na spomen-krst položili szu Darko Mladić sin generala Ratka Mladića, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, delegacija saveza opština i gradova Republike Srpske, kao i Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog Republike Srpske puka i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana