Podžić: Referendum će odlučiti o članstvu BiH u NATO

GS
Podžić: Referendum će odlučiti o članstvu BiH u NATO

SARAJEVO - Ministar odbrane BiH Sifet Podžić izjavio je danas da će u BiH najvjerovatnije biti referendum o pitanju članstva u NATO-u.

"Pretpostavljam da ćemo morati organizovati referendum i odlučiti da li idemo u punopravno članstvo ili ne", rekao je Podžić na konferenciji za novinare povodom 1. decembra, Dana oružanih snaga.

Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović istakli su danas da je najveći uspjeh Oružanih snaga u prošloj godini ocjena Sjeveroatlantske alijanse da je laka bataljonska grupa sa 840 vojnika borbeno spremana i interoperabilna sa NATO-om.

"Ovo što je na Manjači pokazala naša borbena grupa u septembru su stvari na kojima su neke zemlje članice NATO padale. Moramo biti spremni", rekao je Podžić, prenosi Srna.

On je napomenuo da Oružane snage BiH od ranije imaju 11 deklarisanih jedinica nižeg formacijskog sastava, što smatra da je uspjeh imati toliki broj obučenih i spremnih vojnika po NATO standardu. Naveo je da je jedan od glavnih civljeva na kojem je rađeno sprovođenje Programa reformi, te da su Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara i Oružane snage svoj dio posla kontinuirano izvršavale.

Mašović je istakao da su Oružane snage pokazale da su u svakom trenutku na raspolaganju građanima i spremni da sprovode sve odluke nadležnih institucija, te spremne pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih, elementarnih i drugih nepogoda. On je istakao da je veoma bitno nastaviti proces popune Oružanih snaga BiH, koje će tokom ove godine biti bogatije za 600 vojnika, podoficira i oficira.

"Kada govorim o oficirima govorim o ljudima koje školujemo i pripremamo za profesionalnu vojnu službu unutar naših kapaciteta, ali i kadetima koji se školuju širom svijeta na najprestižnijim vojnim akademijama", rekao je Mašović.

On je istakao da je neophodno investirati u kvalitetan i visokoedukovan kadar koji će biti u mogućnosti da se u narednom periodu nosi sa svim izazovima sa kojim se suočava savremeni svijet, ali je ukazao na problem napuštanja Oružanih snaga.

"Država ne ispunjava svoje obaveze koje su još 2017. usvojene, da se uloži 500 miliona KM u modernizaciju Oružanih snaga. Nova vlast će morati nešto uraditi, jer je ulaganje u odbranu investicija, a nikako trošak", dodao je Mašović, prenose Nezavisne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana