Počinju pregovori MMF-a i BiH: Srpska spremila spisak primjedbi i sugestija

Vedrana Kulaga Simić
Počinju pregovori MMF-a i BiH: Srpska spremila spisak primjedbi i sugestija

BANjALUKA, SARAJEVO - Pregovori između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH o novom aranžmanu teškom 1,5 milijardi maraka počinju u ponedjeljak, a u Ministarstvu finansija Republike Srpske je potvrđeno za “Glas Srpske” da imaju spremne primjedbe i sugestije u vezi sa dogovorom o tom finansijskom paketu.

Nova runda razgovora dvije strane trajaće do 8. decembra, a misija MMF-a u Vašingtonu obavijestila je nadležne u BiH o početku pregovora koji će se održavati onlajn i vodiće se pojedinačno sa vladama Republike Srpske i FBiH te članovima Savjeta ministara.

U nacrtu pisma namjere traži se šestomjesečni aranžman u vrijednosti od 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Ministarska finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je za “Glas Srpske” da su se upoznali sa pismom namjere i da će poslati svoje sugestije na adresu MMF-u da bi određene stvari bile promijenjene. Ne želeći da ulazi u detalje, naglasila je da će i sam tok daljih razgovora zavisiti od toga da li će i koliko će primjedbi i sugestija Srpske biti prihvaćeno.

- Republika Srpska od 1,5 milijardi KM treba da dobije oko 500 miliona u naredne tri godine, odnosno svake godine po dio za sanaciju posljedica pandemije virusa korona, ali imaju neki uslovi i određene stvari koje su predviđene u tom pismu na koje ćemo ukazati. Razgovore očekujemo u ponedjeljak - rekla je Vidovićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je prije nekoliko dana da BiH traži od MMF-a sklapanje trogodišnjeg aranžmana za ublažavanje posljedica drugog talasa pandemije virusa korona. Dodao je da bi novac bio iskorišćen za podršku ekonomskog oporavka zemlje u toku 2021. godine, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, valutnog odbora i održavanje duga. Glavni ciljevi programa su, kako je istakao Tegeltija za pojedine medije, spasavanje i poboljšanje kvaliteta života građana mobilizacijom dovoljnih resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i preduzeća, jačanje otpornosti finansijskog sektora te poboljšanje rasta u srednjoročnom periodu. U drugoj fazi, kada počne oporavak nakon pandemije, fokus programa će se pomjerati na strukturne reforme, kako bi se podržala transformacija ekonomije.

On je naveo da su ciljevi aranžmana dvostruki, odnosno saniranje šoka izazvanog pandemijom i podrška oporavku kroz reforme u srednjoročnom periodu. Novi aranžman bi, kako je poručio, značio mnogo u izazovnom vremenu za BiH te bi se iskoristio za prevladavanje svih problema koje je pandemija donijela sa sobom.

MMF je ove godine, na osnovu dogovora sa domaćim vlastima, uplatio BiH 330 miliona evra, a novac je, nakon što su riješene određene nedoumice i problemi na relaciji između različitih nivoa vlasti, raspoređen u junu.

Srpskoj je za sanaciju posljedica pandemije virusa korona tada pripalo oko 240 miliona maraka za saniranje posljedica u privrednom sektoru, kao pomoć zdravstvu, a dio sredstava završio je u budžetima gradova i opština te u Garantnom fondu.

Pad

U novom globalnom izvještaju MMF-a dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za tekuću godinu, tako da se sada predviđa da će ekonomija u BiH pasti za 6,5 odsto. MMF je u proljećnim prognozama predviđao pad za pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana