Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini, položeni vijenci za 700.000 žrtava

Srna
Počelo obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini, položeni vijenci za 700.000 žrtava

KOZARSKA DUBICA - U Spomen-području "Donja Gradina" kod Kozarske Dubice počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na grobnom polju "Topole" u Spomen-području "Donja Gradina" položeni su vijenci za više od 700.000 Srba,  Roma, Jevreja i antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vijence su položile i delegacije Jevrejske i Romske zajednice iz Republike Srpske i Srbije, bivši logoraši iz Drugogo svjetskog rata iz Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prdstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, diplomatskog kora i potomci žrtava.

Prema programu obilježavanja, ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

Na grobnom polju "Hrastovi" potom je počeo  pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Pomen srpskim žrtvama služe njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Nakon pomena srpskim žrtava biće pročitane jevrejska i romska molitva.

Obilježavanju prisustvuju  i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i potomci žrtava.

Tu su i visoke zvanice iz Srbije, među kojima su Ivica Dačić, te ministri Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević.

Prisutni su i predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasador Srbije Aleksandar Đorđević, predstavnici kineske Ambasade, te predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Svečano su postrojeni kadeti Vojne i Policijske akademije Srbije i počasna jednica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Trivić:  U školama razvijati svijest o srpskom stradanju

Veoma je važno da se u školama razvija svijest o stradanju srpskog naroda da se to nikada ne zaboravi i da se više ne dogodi, rekla je ministar prosvjete prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je danas u Spomen-području "Donja Gradina" otvorila izložbu učeničkih radova o stradanju u ustaškom logoru Jasenovac.

-Ovo pokazuje da naši učenici imaju svijest o tome koliko je sve to bilo pogubno za srpski narod, koliko su bila velika stradanja, a sama ekspresija dječijeg poimanja tog zločina vidi se u radovima, shvaćeno je na pravi način - rekla je Trivićeva novinarima u Kozarskoj Dubici.

Ona je istakla značaj izložbe jer su učenici osnovih i srednjih škola drektno učestvovali na likovnom i literarnom konkursu Republičkog pedagoškog zavoda i Javne ustanove "Donja Gradina" da bi se sjetili svih nevinih žrtava stradalih u ustaškom genocidu u Drugom svjetskom ratu.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović je rekao da je na konkurs stiglo nekoliko stotina radova i da je komisija imala veliki posao.

On je naveo da se ovih dana govori o stradanju u ustaškom logoru Jasenoovcu, te podsjetio da je srpski narod stradao i u Jadovnu, Prebilovcima, Brodu na Drini, Kragujevcu, Kraljevu, na Sajmištu.

-Čini mi se da nema nigdje većeg mjesta na prostoru u Republici Srpskoj i Srbiji gdje nije bilo sličnih stradanja - rekao je Damjanović, komeje drago da se učenici sve više odazivaju na konkurs.

Tema konkursa bila je "Sjećanje na nevino stradale žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana