Pilot-popis poljoprivrednih gazdinstava polovinom oktobra

Vedrana Kulaga Simić
Pilot-popis poljoprivrednih gazdinstava polovinom oktobra

BANjALUKA, SARAJEVO - Probni popis poljoprivrede u BiH, kao uvod u ozbiljan posao koji je na listi čekanja duže od šest decenija, trebalo bi da bude sproveden od 15. do 30. oktobra ove godine, potvrđeno je to za “Glas Srpske” u nadležnim domaćim statističkim institucijama.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj sektora poljoprivrede. Drugi po redu i posljednji popis tog tipa u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

Priča o potrebi novog popisa aktivirana je prije nekoliko godina, a kao i kod popisa stanovništva i u poljoprivrednom sektoru potrebno je prije “pravog” popisivanja organizovati probni posao.

Taj posao je, prema nekim najavama, trebalo da bude obavljen još prošle jeseni, ali nadležni sada tvrde da je sve spremno i da će popisivači na teren izaći polovinom sljedećeg mjeseca. Pilot-popis služi, kako su pojasnili, za testiranje najvažnijih aspekata punog popisa poljoprivrede, kao što su aplikacija, okvir, metodološke postavke, organizacija i slično. On bi trebalo da bude realizovan na uzorku od oko 200 popisnih krugova u BiH, odnosno 80 popisnih krugova u Republici Srpskoj.

- Republički zavod za statistiku je sa Federalnim zavodom i Agencijom za statistiku BiH izradio zajednički plan aktivnosti za pripremu probnog popisa poljoprivrede. Prema planu rad na terenu, odnosno anketiranje poljoprivrednih gazdinstava, treba da bude obavljeno u periodu od 15. do 30. oktobra 2022 - potvrdili su u Republičkog zavodu, naglašavajući da je oko 60.000 maraka potrebnih za realizaciju probnog popisa na teritoriji RS obezbijeđeno iz budžeta Srpske.

Potvrda je stigla i iz Agencije za statistiku na nivou BiH. Rukovodstva statističkih institucija u BiH su se, kako su naveli, dogovorila o sprovođenju pilot-popisa poljoprivrede za sredinu oktobra 2022. godine.

- Sredstva su obezbijedile sve tri statističke institucije kroz redovne budžete, jer je ovo istraživanje planirano u godišnjim planovima rada - dodali su oni.

Imajući u vidu da probni, odnosno pilot-popis treba da bude uvertira za puni popis, u Republičkom zavodu su ponovili da je taj popis planiran za jesen 2023. godine te da će svi neophodni elementi, kao što su detaljni budžet, pravni okvir, organizacija i metodologija, biti definisani nakon analize rezultata iz oktobra ove godine.

- Za postavljanje preciznih rokova za pripremu i tačnog termina za puni popis neophodno je i da Savjet ministara BiH usvoji informaciju o popisu poljoprivrede 2023. i odluku o formiranju interresorne radne grupe za pripremu, sprovođenje i diseminaciju popisa te bude obezbijeđen novac - upozoravaju statističari iz Srpske koji smatraju da eventualni problemi do kojih bi moglo doći prilikom sprovođenja probnog popisa ne mogu da utiču na pripreme te realizaciju punog popisa poljoprivrede.

Popis poljoprivrede u BiH treba da pruži uvid u stvarno stanje, od broja gazdinstava, raspoložive površine, strukture, kvaliteta, kao i starosti mehanizacije te druge informacije koje je potrebno poznavati da bi se poljoprivredna politika mogla planirati i sprovoditi.

Da treba sprovesti popis smatraju i u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, odakle su u nekoliko navrata već podsjetili da godinama od nadležnih traže taj posao. Neki su i danas skeptični da će sve biti po planu.

Pomoć EU

U Agenciji za statistiku BiH su dodali da trenutno rade na finalizaciji metodoloških i uputstava za popisivače te testiranju aplikacije za unos podataka.

- Uputili smo i zahtjev za ekspertsku pomoć Delegaciji EU u BiH koja je u proceduri odobravanja - naglasili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana